Svijet

Radnici otpušteni jer su se pobunili zbog zabrane molitve na poslu

Oko 190 radnika, većinom iz Somalije, otpušteni su iz jedne fabrike u Koloradu, SAD, nakon što su demonstrirali jer im je bilo zabranjeno da obavljaju molitvu, odnosno namaz, u toku neplaćene pauze.

Radnici u fabrici za pakovanje i distribuciju mesa “Cargill Meat Solutions” u Fort Morganu ranije su imali pravo da namaz obavljaju u manjim grupicama, no rukovodstvo je odlučilo uvesti zabranu na tu praksu.

Oko 200 njih je nakon toga izašlo na proteste, a većina su dobili otkaze, uprkos tome što neki u toj fabrici rade i po desetak godina.

“Rečeno im je da ako žele da obavljaju namaz, moraju ići kući. To je razočaravajuće”, rekao je Jaylani Hussein, direktor Vijeća za američko-islamske odnose.

Sada radnici trebaju čekati čak šest mjeseci prije nego dobiju dozvolu da se ponovo prijave za posao u toj firmi, a Hussein se nada da će u razgovorima sa rukovodstvom uspjeti ukloniti tu zabranu.

Ipak, radnici neće odustati od prava na namaz na poslu.

“Smatraju da je neobavljanje namaza gore nego gubitak posla. To je kao da izgube blagoslov od Boga”, rekao je Hussein.

Novinari Denver Posta nisu uspjeli stupiti u kontakt sa rukovodstvom firme, ali je direktor komunikacije Mike Martin prošle sedmice rekao da radnici svih religija mogu koristiti prostor za molitvu, te da se politika firme nije promijenila. Ipak, rekao je da radnici sa proizvodne linije mogu ući samo po jedno ili dvoje, kako ne bi došlo do usporavanja proizvodnje.

Ova firma našla se u centru pažnje i 2011. godine kada je nadzornik radnici, koja je otišla da obavi namaz, rekao da će biti otpuštena ukoliko se ponovi da nije na proizvodnoj traci.

Prema zakonu u SAD-u iz 1964. godine, poslodavci ne smiju zabraniti radnicima “razuman zahtjev za prakticiranjem vjere, ukoliko on ne uzrokuje previše problema”.

Izvor: avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro