Tuzlanski kanton

SIPA na području Tuzle uhapsila 3 osobe zbog ratnog zločina
Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila je ispravku sapćenjem za javnost u vezi s jutrošnjom akcijom. Naime, lišenja slobode zbog ratnog zločina nisu provedena na području Foče, nego na području Tuzle.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su NA PODRUČJU TUZLE uhapsili tri osobe zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala S.S.(1967.), A.S. (1967.) i I.A. (1960.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, na području Srebrenice tokom 1992. godine.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

Naime, iz SIPA-e je ranije saopšteno da su hapšenje vršena na području Foče.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Tuzle, lišili su slobode osumnjičene:

1. Arifović Izeta zv. „Ćiza“,

2. Smajlović Suada, zv. „Šošon“

3. Salihović Amira zv. „Arkan“

Navedeni osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici snaga Armije RBiH, na području Srebrenice, postupali protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se terete da su, dana 12.07.1992. prilikom napada na selo Zalazje, nakon čega je skupina od 8 civila srpske nacionalnosti, sa zavezanim rukama, koji su se prethodno predali, zajedno sa četiri mrtva tijela, dovezena na karoseriji kamiona do policijske stanice u Srebrenici, osumnjičeni Izet Arifović, pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, usmrtio jednog civila srpske nacionalnosti, a osumnjičeni Salihović, odveo preostale zarobljenike na kamionu u nepoznatom pravcu, nakon čega više nisu viđeni živi, da bi nakon rata, posmrtni ostaci nekih od žrtava bili pronađeni i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima se još uvijek traga.

Osumnjičeni Izet Arifović i Suad Smajlović, terete se da su, nakon dolaska kamiona, osumnjičeni Arifović iz policijske stanice izveo dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je uzeo automatsku pušku i pucnjima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubio dva civila, a nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, osumnjičeni Smajlović primjetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila.

Izet Arifović osumnjičen je i da je dana 21.06.1992. godine, u mjestu Ratkovići, počinio ubojstvo civila srpske nacionalnosti Prodanović Živana, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku, nakon čega mu je osumnjičeni prišao, naredio da ustane i usmrtio ga pucanjem iz vatrenog oružja.

Osumnjičeni Smajlović tereti se da je 12.07.1992., na karoseriji kamiona gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po tijelima ubijenih.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Simić Branko, Simić Petko, Rakić Miodrag, Tubić Miladin, Cvjetinović Ivan, Gligić Nedeljko, Jeremić Marko, Gligorić Ljubiša i Vujadinović Dragomir.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su počinili kazneno djelo- ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon lišenja slobode, policijski djelatnici SIPA će osumnjičene sprovesti postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

 

Izvor: N1Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button