Zanimljivosti i zabava

Mislili ste da znate sve o grudima?
Mnogo je mitova koji nas bombardiraju sa svih strana, a tiču se ženskih grudi. Od toga je li zdravo spavati s grudnjakom, hoće li se debljanjem povećati i grudi, do toga da svaka kvržica znači rak dojke.

Stvar je puno kompliciranija. Prvenstveno treba imati na umu da svako tijelo reagira drugačije i na debljanje i na vježbanje pa prema tome ne može ni svaka žena mršavjeti ili se debljati na isti način, a to znači da ni grudi ne reagiraju posve jednako.

Huffington Post donosi sedam mitova za koje ste vjerojatno čuli te sedam istina. Provjerite znate li sve o tome.

1. mit: Debljanjem rastu i grudi.

Istina: Premda se dobivanjem težine debljamo posvuda, nije nužno da će vam narasti grudi. Svaka žena se deblja drugačije i salo se pohranjuje na raznim dijelovima tijela. Zato se nemojte šopati jer nije nužno da će to rezultirati i većim grudima.

2. mit: Spavanje s grudnjakom pomaže da se grudi ne objese.

Istina: Ne samo da sama ideja zvuči neudobno, već je dokazano da nije dobro spavati s grudnjakom. To ne znači da ćete zbog toga imati zdravstvene probleme, no ne preporuča se.

3. mit: Redovito vježbanje povećava grudi.

Istina: Nažalost, to nije istina. Grudi su sastavljene od žlijezda, vezivnog i masnog tkiva, no ne i od mišićnog tkiva. Postoje određene vježbe kojima se mogu ojačati prsni mišići ispod samih grudi koje će se onda malo podignuti, no vježbanje kao takvo ne povećava grudi.

4. mit: Implantati traju cijeli život.

Istina: Premda bi vjerojatno najjednostavnije bilo ugraditi implantate i ne razmišljati više nikad o tome, no kao ni većina medicinskih ‘sprava’ tako ni implantati ne traju cijeli život. Povećanje grudi ne mora uzrokovati probleme i mnoge žene godinama ne osjećaju nikakve promjene, no povremeno se ipak treba posavjetovati s doktorom i otići na pregled.

5. mit: Žene s malim grudima ne moraju nositi sportske grudnjake.

Istina: Za vrijeme vježbanja, posebno ako se bavite nekom fizički zahtjevnom aktivnošću i bez obzira na veličinu grudi, iznimno je važno nositi sportske grudnjake. Naime, bez njih mogu se javiti bolovi u leđima, nelagoda ili oštećenja tkiva poput ogrebotina.

6. mit: Kvržica u grudima znači rak dojke.

Istina: Prije svega, redoviti pregledi su apsolutno najvažniji u prevenciji raka dojke. Međutim, prema podacima Američkog društva za borbu protiv karcinoma većina promjena na grudima nisu maligne. Benigne kvržice, ciste i tumori mogu biti uzrokovani hormonalnim promjenama ili starenjem. Ipak, iznimno je važno da za svaku promjenu konzultirate svog doktora.

7. mit: Neki grudnjaci mogu uzrokovati rak dojke.

Istina: Prema zakladi za borbu protiv raka Susan G. Komen ne postoje znanstveni dokazi koji povezuju bilo koji tip grudnjaka s rizikom od raka dojke. Ne postoji nikakav biološki razlog zbog kojeg bi to dvoje bilo povezano.

Izvor: jutarnji.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button