Tuzlanski kanton

Juratović: Budite 8 sati Bosanci i Hercegovci, da vidite kako ćete onda napredovati
Drugi iz serije razgovora “Kao nekad u 19.30” održan je večeras u  Galeriji Mandžić.

U okviru teme “Radnici i socijaldemokratija” pored prof dr. Damira Marjanovića, prof. Zlatana Begića, te predsjednika Sindikata solidarnosti Sakiba Kopića, govorio je i Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu i istaknuti sindikalni aktivista iz Njemačke.

Razmijenjena su mišljenje o aktualnom položaju radnika u našem društvu i EU, o tome kako se u tom kontekstu današnja socijaldemokratska ideja nosi sa aktualnim i izazovima pred nama. Kako se u Europi radnici bore za svoja prava, iznose li sindikaliste iz parlamenata kao vreće ili se sindikalisti dodvoravaju politici.

Kada su u pitanju bh. radnici i socijaldemokratija, gospodina Juratovića se pitalo koliko u BiH ima socijaldemokratije u situaciji kada se mnogi radnici kojima bi ista ta socijaldemokratija trebala biti oslonac, zapravo osjećaju robovima.

– Da se radnici osjećaju dijelom robovima, to je na žalost činjenica. Samim time što neki rade mjesecima pa i godinama, a da ne dobiju plaću, tako nešto za mene je nedopustivo. To je nešto što bi politika pod hitno trebala spriječiti, u smislu da one koji ne isplaćuju radnicima plaće, za to krivično odgovaraju, pa i da uslijedi zatvorska kazna. – istakao je Juratović, te dodao da preporučuje radnicima da se više politički aktiviraju, da se zajednički udruže u jedan sindikat, preko kojeg će uticati na politiku. Radnici se sami moraju brinuti o svojim interesima.

Posljednji blok druženja bio je odvojen za pitanja posjetitelja gostu iz Bundestaga. Mnogobrojna pitanja, mišljenja, odvela su druženje u pravom smijeru prvobitne zamisli ovog druženja.

U konačnici, došlo se na zaključak da je za ekonomski razvoj, pitanje radnika, budućnosti Bosne i Hercegovine nacionalizam jednako smrt. Kako je rekao gospodin Juratović, kada bi svi u samo osam sati posla bili Bosanci i Hercegovci, a van njega šta god poželjeli, tek onda bismo vidjeli koliko se može napredovati.

 

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button