SvijetVijesti

Broj poginulih u Turskoj i Siriji porastao na 7.826, stižu spasioci iz svih dijelova svijeta













Broj poginulih u stravičnom zemljotresu koji je pogodio jugoistok Turske i sjeverni dio Sirije porastao je na 7.826, saopćili su turski zvaničnici.

Prema posljednjim službenim informacijama koje dolaze iz Turske, broj poginulih u zemljotresu koji je prije dva dana pogodio jugoistok države porastao je na 5.894. S druge strane, od posljedica zemljotresa u Siriji poginule su 1.932 osobe čime je, za sada, ukupan broj žrtava u obje države 7.826.

Brojni spasioci kako iz Turske tako i iz niza zemalja već se nalaze na područjima pogođenim zemljotresom gdje je i dalje u toku otklanjanje ruševina i potraga za građanima koji su ostali ispod.

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je kako je aktiviralo sve raspoložive resurse, a gotovo 9.000 vojnika u ovom trenutku nalazi se na jugoistoku države gdje je zemljotres prouzrokovao i najveće posljedice.

“Povrijeđeni građani prebačeni su vojnim avionima u Istanbul. Gotovo 9.000 vojnika iz kopnenih, pomorskih i zračnih snaga učestvuje u pomoći građanima,” saopćilo je tursko ministarstvo odbrane.

Dijelove države koji su pogođeni zemljotresom danas bi trebao posjetiti i predsjednik države Recep Tayyip Erdogan.

“Nadam se da ću danas posjetiti regiju. Svratit ću i u Adiyaman. Neka nam je Bog na pomoći. Sutra ujutro krećem u posjetu,” rekao je Erdogan u utorak.

Izuzetno teška situacija trenutno je i u Siriji gdje je također u toku potraga za brojnim građanima koji su ostali ispod ruševina.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata eik Mohammed bin Zayed Al Nahyan naložio je vladi da pošalje 50 miliona dolara pomoći onima koji su pogođeni zemljotresom u Siriji.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button