BiHVijesti

Hurtić: Bh. mediji i novinari su posljednjih decenija na svojim plećima iznijeli ogroman teret










Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić  uputio je čestitku povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija.

Hurtić je uputio čestitke uime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, bosanskohercegovačkim novinarkama i novinarima, zaposlenicima u medijima i udruženjima.

Možda će Vas zanimati i:

-Na ovaj važan datum, još jednom podsjećamo i naglašavamo neprocjenjivu ulogu medija i novinara u društvu i državi. Bosanskohercegovački mediji i novinari su posljednjih decenija na svojim plećima iznijeli ogroman teret, u okviru različitih društveno-političkih procesa. I zbog toga im danas odajemo veliko poštovanje i iskazujemo zahvalnost – navodi se u čestitki ministra Hurtića

On je, također, ovom prilikom, podsjetio da je  Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU, uz preporuku da mora poduzeti korake u jačanju slobode izražavanja i slobode medija. Ova obaveza je sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, u poglavlju „Osnovna prava“.

-Naše čvrsto opredjeljenje i ciljevi moraju biti – regulisanje oblasti medija i novinarstva u Bosni i Hercegovini po najvišim evropskim standardima, s ciljem zaštite medijskih radnika i unapređenja njihovog položaja, ali istovremeno sprečavanja pojava koje nanose štetu ovoj časnoj profesiji.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, ostaje na raspolaganju medijskim profesionalcima i udruženjima novinara za sve aktivnosti koje će doprinijeti boljem položaju novinara, ali i napretku naše zemlje, navodi se u čestitki ministra Hurtića.



Izvor
fena.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button