BiH

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum o dodjeli četiri miliona KM BHRT-u










Ministar komunikacija i prometa Edin Forto i direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su danas sporazum o dodjeli četiri miliona KM BHRT-u, a nakon toga obratili su se javnosti.

Ministar Forto je istakao da Bosna i Hercegovina mora ispuniti ono što Evropska unija od nje zahtjeva, jer je u pitanju usklađivanje propisa.

“Jedna od tih stvari koje traže je održiv javni servis. To je jednako bitno kao druge stvari koje se spominju u javnosti. To je ono o čemu će se razgovarati sutra za naš EU paket. Održiv javni servis je preduslov za ulazak u EU,” rekao je Forto.

Forto je istakao da bi izmjenama zakona raspodjela između javnih emitera trebala biti provedena na način da svi građani učestvuju u prikupljanju sredstava.

“Da se na cijeloj teritorij sprovodi zakon. Da bude fer raspodjela tih sredstava. U ovom trenutku je 50 posto BHRT, a po 25 posto entitetski emiteri. Možda se može razovarati o tom odnosu. Naravno, model koji će biti održiv,” rekao je forto.

Dodao je da je ovo podrška potrebna BHRT-u da se medijski prostor zaštiti i da imamo javnu riječ koja ne zavisi od privatnoj javnoj riječi već da ona postoji i pod pokroviteljstvom Bosne i Hercegovine.

“Potrebno je da se čim prije uredi prikupljanje i raspodjela pretplate unutar Federacije BiH. Potrebno je da FTV i BHRT zajedno sa Elektroprivredom potpiše sporazum,” kazao je Forto.

Istakao je da je RTRS izašao iz sistema javne pretplate i da ga je time narušio.

“Funkcionisao je do 2017. godine. Nadam se da će sud presuditi u korist BHRT-a,” kazao je Forto.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović rekao je da je potpis ugovora i pomoć Vijeća ministara od izuzetnog značaja za BHRT.

“Omogućit će nam u teškoj situaciji kada nema finansiranja dva javna servisa da udahnemo zraka. Pomoć će nam u periodu od dva tri mjeseca. Ova priča je stara nekoliko godina. Da nije bilo velikog napora ministra Forte i njegovih kolega u Vijeću ministara ova priča ne bi bila dovedena do kraja,” kazao je.

Naglasio je da se nada da će se pronaći odgovarajuće finansiranje FTV i BHRT-a do eventualnih izmjena zakona na državnom nivou koje bi omogućile da javni servis funkcioniše onako kako je to potrebno.

“Poznato da je korijen problem u tome što je RTRS još 2017. godine izašao iz sistema javnog emitiranja. Taj proces već predugo traje. Dovedeni smo zbog toga u jako tešku situaciju. Ovo je možda znak da smo na putu da pronađemo odgovarajuće rješenje,” rekao je Karamehmedović.

Direktor BHRT-a je istakao da oni ne mogu pristati da stvari ostanu onakve kakve su do sada bile.

“Da jedan emiter krši zakon, prisvaja sredstva koja mu zakonom ne pripadaju. Već smo napravili dva tri kompromisa u odnosu na polazne pozicije. Ne osjećam odgovornost što nisam stavio potpis na produžetak ugovora pod istim uslovima jer to bi bilo kršenje zakona, svjesno omogućavanje partneru u tom odnosu da nastavi trošiti sredstva koja mu ne pripadaju,” rekao je Karamehmedović.

Podsjećamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Dodatno, sredstva doznačena BHRT-u su namijenjena i za otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button