Svijet

Historijska posjeta: Kerry odao počast žrtvama u Hirošimi










Američki državni sekretar John Kerry posjetio je spomenik žrtvama atomske bombe bačene na Hirošimu, prenijevši poruku mira i nade u svijet bez nuklearnog naoružanja, 70 godina nakon što su Sjedinjene Američke Države prvi put u historiji koristile atomsko oružje, bombu bačenu na Hiroshimu koja je ubila 140.000 Japanaca, prenosi Anadolu Agency.

Kerry je najviši američki zvaničnik koji je doputovao u Hirošimu i posjetio Memorijal mira zajedno s ostalim ministrima Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i položio vijenac na kameni spomenik u susjednom parku, koji simbolizira stravične posljedice atomske bombe bačene na ovaj japanski grad 1945. godine.

Događaj je pratilo blizu 800 japanskih učenika koji su mahali zastavicama zemalja G7 uključujući i američku dok su ministri odavali počast žrtvama.

Kerry se nije obratio na ceremoniji, a ministri su napustili ovo mjesto s origami žralovima oko vrata u bojama svojih nacionalnih zastava.

“Svako na svijetu bi trebao da vidi i osjeti ovaj Memorijal”, napisao je Kerry u muzejskoj Knjizi gostiju dodavši kako je to “oštar i snažan podsjetinik, ne samo na našu obavezu da privedemo kraju prijetnje nuklearnim naoružanjem, nego i da uložimo sve naše napore kako bismo izbjegli rat”.

“Ovaj Memorijal sve nas prisiljava da udvostručimo svoje napore da promijenimo svijet, da pronađemo mir i izgradimo budućnost za kojom žude građani cijelog svijeta”, napisao je uz ostalo američki državni sekretar.

Kerryjevo prisusutvo, samo nekoliko koraka od “nulte tačke”, značajan je pomak u politici SAD-a, čiji lideri su izbjegavali ovaj grad godinama zbog političke osjetljivosti.

Dosad nijedan američki predsjednik nije posjetio ovo mjesto, a trebalo je da prođe 65 godina da jedan američki ambasador dođe obilježavanju godišnjice bacanja atomske bombe na Hirošimu.

Mnogi Amerikanci vjeruju kako je bacanje atomske bombe na Hirošimu 6. augusta 1945. i tri dana kasnije na Nagasaki bilo opravdano i da je ubrzalo okončanje Drugog svjetskog rata.

Preživjeli eksplozije atomske bombe i njihove organizacije decenijama se bore kako bi doveli lidere SAD-a i drugih nuklearnih sila da vide ožiljke Hirošime, kao dio pokreta protiv nuklearnog oružja.

Američki državni sekretar se tokom posjete Memorijalu u Hirošimi nije izvinio u ime SAD-a za bačenu atomsku bombu.

Prije ceremonije Kerry je taj čin nazvao “trenutkom koji će, nadam se, još jednom svijetu podvući važnost mira i jake saradnje među saveznicima koji će raditi zajedno kako bi učinili svijet sigurnijim i, na kraju, nadamo se da ćemo biti u mogućnost da oslobodimo svijet oružja za masovno uništenje”.

U Memorijalu mira u Hirošimi izložene su slike užasne destrukcije koju je proizvela eksplozija atomske bombe.

Izvor: AA



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button