BiH

Tender za isporuku pasoških knjižica: Dokumentaciju preuzelo dvadesetak kompanija













Iako rok za predaju ponuda za štampanje pasoških knjižica ističe za dvadesetak dana, tačnije 6. oktobra, još uvijek nijedna kompanija nije predala svoju ponudu, kazao je direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Arif Nanić.

– Obično ponuđači čekaju posljednji momenat da dostave svoje ponude, tako da se tek pred istek roka može očekivati njihovo pristizanje. Ono što je do sada poznato je da je oko 20 firmi preuzelo tendersku dokumentaciju, te da se još uvijek niko nije žalio u ovoj fazi postupka. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije ističe 26. septembra, ali ne znači da će sve firme koje preuzmu dokumentaciju i poslati svoju ponudu – pojasnio je Nanić.

Ovo je, inače, već drugi put u toku ove godine da IDDEEA raspisuje tender za štampanje pasoških knjižica. Prethodni, koji je objavljen u martu ove godine Ured za žalbe je poništio na osnovu žalbe kompanije Gemalto iz Francuske. Žalba francuske firme se odnosila na tendersku dokumentaciju, odnsono tehnološke uslove koji su postavljeni u tenderu, a koje, prema njihovoj tvrdnji mogu ispuniti samo tri kompanije u svijetu.

Zbog toga je IDDEEA u junu poništila tender za štampanje pasoških knjižica, a aktuelni je raspisan 10. avgusta ove godine.

– Nadamo se da ovaj put neće biti žalbi i da ćemo sklopiti ugovor o štampanju pasoških knjižica sa najboljim ponuđačem, koji bi moao nastaviti posao odmah nakon što sadašnjem dobavljaču, Muehlbaueru istekne ugovor 22. marta naredne godine. Treba napomenuti da osim žalbi na tendersku dokumentaciju, kompanije imaju pravo na podnošenje prigovora na donesenu odluku. Ovaj rok počinje teći nakon što sve ponude budu pregledane i donesena odluka o najboljem ponuđaču. Tek nakon rješavanja ovih žalbi, ako sve one budu odbijene, može se sklopiti ugovor sa novim isporučiocem pasoških knjižica – dodao je Nanić.

Kao što je poznato, nakon tri neuspjela pokušaja, odnosno tri poništena tendera, na osnovu odluke Vijeća ministara, početkom ove godine, “u posljednjii čas” je potpisan aneks ugovora sa firmom Muehlbauer, kojim je ugovor o isporuci produžen za godinu dana.

Prema trenutno raspisanom tenderu, ugovor sa novim isporučiocem, vrijedan 25,6 miliona maraka, bit će potpisan na četiri godine. Za to vrijeme, isporučilac će biti obavezan da dosatavi oko 1,3 miliona pasoških knjižica.



Back to top button