BiH

Registrovan i deveti slučaj morbila u BiH: Šta treba da bi se proglasila epidemija?










U FBiH od početka godine prijavljeno je sedam slučajeva morbila, od čega je kod jedne osobe to klinički potvrđeno, a za šest se sumnja da imaju ovo oboljenje i čekaju se rezultati, dok je u RS evidentirano dvoje oboljelih.

Kako su za “Nezavisne” potvrdili u Federalnom institutu za javno zdravstvo, samo je jedan slučaj za sada klinički potvrđen, dok su ostali prijavljeni, a od njih su tri slučaja u Tuzlanskom kantonu.

Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, potvrdio nam je da su se tokom januara i februara u ovom kantonu pojavila tri slučaja morbila, a radi se o djeci iz Lukavca, Kladnja i Tuzle.

“Bićemo zadovoljni ako sve ostane na tri slučaja, jer opasnost uvijek postoji kada imamo nisku pokrivenost MRP vakcinom”, rekao je Topalović.

U RS su u posljednjih desetak dana evidentirana dva slučaja oboljelih od morbila, koja međusobno nisu povezana, a to su ujedno i svi evidentirani slučajevi ove godine.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS, jedan od oboljelih je dvadesetšestogodišnji muškarac iz Istočne Ilidže, koji se bavi ugostiteljstvom, a koji nije vakcinisan nijednom dozom MRP vakcine, dok je drugo jednogodišnje dijete iz Vlasenice, koje je u prethodnom periodu boravilo u Srbiji, gdje je proglašena epidemija.

“Ako budemo imali dva ili više vezanih epidemioloških slučajeva, prijavićemo epidemiju. U narednom periodu ćemo pratiti situaciju”, kazala je ranije doktorica Ljubica Jandrić, načelnik službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Ljekari iz ovog instituta upozorili su da je procenat 95 odsto vakcinisanih stanovnika solidan ili zadovoljavajući za kolektivni imunitet, usljed kojeg ne bi trebalo doći do epidemije. Upozoravaju da je, nažalost, u posljednjih šest-sedam godina evidentan pad broja vakcinacija u RS, te je pojačano djelovanje “antivakcinalnog lobija”.

Od početka epidemije u Srbiji, od oktobra prošle godine zabilježeno je oko 3.000 oboljelih i nekoliko smrtnih slučajeva.

Izvor: nezavisne.com



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button