Zanimljivosti i zabava

Zenica mijenja ime u Kruženica










Zenica mijenja ime u Kruženica – Izgradnjom šesnaestog kružnog toka u centru Zenice, službeni naziv grada se mijenja u Kruženica, a u međuvremenu kružni tokovi su postali simbol grada.

Na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 04.08.2016. godine, donesena je odluka o promjeni službenog naziva grada iz Grad Zenica u Grad Kruženica. Kako su istakli iz gradske uprave o ovom prijedlogu se već dugo govori ispod stola, a danas je napokon i službeno potvrđen jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća.

Već početkom marta ove godine Zenica je imala 15 kružnih tokova i nijednog semafora, ali onda na inicijativu Udruženja auto-škola vlasti su omogućile i postavljanje jednog semafora na improviziranoj raskrsnici koji će raditi samo subotom, kako bi se polaganje vozačkih ispita nastavilo održavati u Zenici. Zahvaljujući ovom potezu lokalnih vlasti, kandidati iz Zenice neće morati ići u susjedne gradove, Žepče, Vitez ili Kakanj kako bi polagali vozački ispit.

U zeničkoj tradiciji je da neparni brojevi donose nesreću, tako je donesena odluka da se napravi i šesnaesti kružni tok, te u istom i druga fontana, jer je jedna već ranije napravljena u jednom od kružnih tokova. A kako je i jedan neparan broj sve je bilo na strani da se donese odluka o gradnji još jednog kružnog toka i u njemu fontane.

Građani Zenice su izrazili veliko zadovoljstvo ovim potezom lokalnih vlasti i sigurni su da će ova odluka uveliko pomoći u prevazilaženju najvećih problema sa kojim se građani susreću.

Jedan od ispitanika je rekao:

– Ja sam Zeničanin već više od 20 godina, prije toga sam više od 20 godina bio Jajčanin, ako me Bog poživi još više od 20 godina, uopšte mi ne bi smetalo da budem Kruženičanin! 

Iz gradske uprave su još saopštili da će se u svim dokumentima i zvanično ime grada promijeniti objavljivanjem u službenom listu koji bi trebao izaći nekad polovinom oktobra, poslije godišnjih odmora i predizborne kampanje. Do tada su poručili građanima da se vježbaju služiti novim imenom grada, jer za sve one koji se ne budu pridržavali ove odluke će biti podnijete novčane kazne u iznosu od 200 KM do 500 KM.

Autor: Aldin Alić/Karakter.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button