Tuzla

Obustavljena upotreba tunela za dezinfekciju u Tuzli, ne zna se da li štete zdravlju










Na području Tuzlanskog kantona obustavljena je upotreba tunela za dezinfekciju jer još uvijek nije utvrđeno da li su i u kojoj mjeri štetni po zdravlje ljudi.

Ispred zdravstvenih i javnih ustanova u Tuzlanskom kantonu nedavno su postavljeni tuneli za dezinfekciju koje su proizveli domaći privrednici, s ciljem smanjenja mogućnosti prodora koronavirusa. Ali, zbog činjenice da još uvijek nije utvrđen način njihovog djelovanja na ljudski organizam, ovi uređaji su trenutno povučeni iz upotrebe.

“Tu postoje dva problema, a prvi se odnosi na to da oni rade na električni pogon i s pojavom kiše i vlažnih uslova, ne daj Bože, može se doći u situaciju da se nekome nanese šteta po zdravlje sa letalnim ishodom. Drugi i možda veći problem je koje dezinfekciono sredstvo koristiti jer ti dezinficijensi dolaze u kontakt sa sluznicom oka, nosom i usnom šupljinom”, kazala je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Kako je dodala, ti dezinficijensi ulaze u organizam i zadržavaju se u koži, a njihovo dejstvo na ljudsko zdravlje je pod upitnikom.

“Mogli bismo doći u situaciju da se neko otruje jer svaki lijek u medicini je otrov, pa i dezinfekciono sredstvo u zavisnosti od toga kako se primjenjuje”, naglasila je Čolić.

Svoj zvaničan stav o upotrebi tunela za dezinfekciju trebao bi dati Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva.

“Oni bi nam trebali pojasniti koja sredstva za dezinfekciju i na koji način se mogu koristiti te da li ima neko ko ih proizvodi. Tada ćemo obavijestiti i one koji dezinfekcione tunele proizvode i koriste “, navela je Čolić.

U resornom kantonalnom ministarstvu ranije je održan sastanak sa predstavnicima zdravstvenih ustanova iz Tuzlanskog kantona na kojem je donesena odluka o obustavljanju postavljanja novih tunela za dezinfekciju, kao i upotreba postojećih do zvaničnih informacija o njihovom načinu upotrebe.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button