Tuzlanski kantonVijesti

Tuzlanski intelektualci digli glas protiv privilegija Sarajeva!
Tuzlanski intelektualci na današnjoj raspravi o zaustavljanje daljeg ekonomskog uništavanja Tuzlanskog kantona ponudli su rješenje, da bi kroz naredni korak pronašli mehanizam rješavanja ovog problema.

tuzlanska inicijativa

 
Aktuelni model raspodjele javnih prihoda, pored toga što dovodi u stanje egzistencijalne neravnopravnosti veliki broj građana Federacije BiH, ugrožava i finansijsku održivost kantona i izvršavanje njihovih osnovnih ustavnih funkcija.
 
U obrazloženju “Tuzlanske inicijative” navodi se da od 2006. godine pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda računa računa po 4 faktora: broju stanovnika, površini, broju učenika osnovnih i srednjih škola. 
 
„Ovaj dokument pod nazivom ‘Tuzlanska inicijativa’ upućujemo svi kantonima. Naš zahtjev je vrlo jednostavan, a tražimo da se izbrišu dva stava u Zakonu na osnovu kojih se određeni kantoni u Federaciji dovode u privilegovani položaj, a najveće posljedice trpi upravo TK“ – izjavio je Edin Delić, profesor na Rudarskom fakultetu u Tuzli.
 

Na osnovu projekcija raspodjele javnih prihoda za 2015. godinu Sarajevski kanton sa 442.669 stanovnika treba dobiti 355.032.599 KM, odnosno 29,555% od ukupnih sredstava ili 802 KM po stavniku. Tuzlanskom kantonu sa 498.911 stanovnika sleduje 203.182.229 KM, odnosno 16,914% ili 407 KM po stanovniku. To znači da stanovnik Sarajevskog kantona vrijedi kao dva stanovnika Tuzlanskog kantona u smislu raspodjele javnih prihoda. Od 2006. godine na ovaj način Tuzlanski kanton je oštećen za oko 400 miliona KM što je, pored kriminalne privatizacije, direktno uticalo na ekonomsko devastiranje privrede ovog Kantona i osiromašenje građana TK. Osim toga, navedeno predstavlja jedan od glavnih uzroka aktuelne situacije koja rezultira građanskim nezadovoljstvom u našem Kantonu.

tuzlanska inicijativa

Prema Tuzli i Tuzlanskom kantonu od strane Sarajeva oduvijek je postojao taj maćehinski odnos. Tuzlanski kanton prednjači u izvozu, za pet puta je jači od Kantona Sarajevo, proizvodimo 40% energije za Federaciju BiH, najviše korisnika BH Telekoma je na Tuzlanskom kantonu, a sav novac odlazi u Sarajevo. Ovi primjeri su samo vrh ledenog brijega.

„Ovaj problem guši građane Federacije u posljednje vrijeme. Povodom toga smo pokrenuli javnu raspravu i odziv je zaista veliki. Suština je u tome da ukoliko ugušimo privredu u TK ili u ZDK, putem ove nepravedne raspodjele i kriminalne privatizacije, nećemo imati šta više podijeliti za godinu ili dvije. Ovo je pozic za spas privrede BiH“- rekao je Zlatan Begić, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli.

Osim ovog problema Tuzlanski kanton dodatno osiromašen načinom otplaćivanja javnog duga, a što je uređeno, takođe neustavnim, posebnim zakonom.

“Ovdje se ne radi o ultimatumu. Da bi sama realizacija problema bila moguća, potrebno je da ovo bude sveokupna inicijativa građana, a ne inicijativa političara, jer bi tim činom ovo ¨završilo u nekoj od fioka¨.” izjavio je Hajro Kofrc, profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli.

tuzlanska inicijativa

 
Cilj nam je dodatna artikulacija zahtjeva prema našim izabranim zvaničnicima kako bi se zaustavilo dalje sistemsko uništavanje privrede TK, kao i uspostavilo pravednije i ravnopravnije društvo u FBiH i BiH uopce. U diskusiji ce učestvovati niz univerzitetskih profesora razlicitih profila i struka, kao i predstavnici civilnog i nevladinog sektora. Cilj nam je postavljanje novih zahtjeva koje bismo uputili Vladi i Skupštini TK, kao i nasim predstavnicima u federalnim institucijama, te drugim zainteresovanim u FBiH.
 
Na sutrašnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona u dnevni red biti će uvrštena i tačka inicijative o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, odnosno, brisanje drugog i trećeg stava člana 9 Zakona, kojim se neopravdano i neustavno diskriminira većina građana Federacije BiH.
 

Posljedice primjene spornih odredbi člana 9 Zakona o pripadnosti
javnih prihoda u Federaciji BiH

tuzlanska inicijativaPicture

 
 
 
 


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button