Tuzlanski kantonVijesti

Prvi amfiteatar Kampusa Univerziteta u Tuzli nosi naziv po Martin Luther King Jr.
U čast borca za ljudska prava i jedne od najznačajanijih ličnosti modernog doba u svijetu, prvi amfiteatar Kampusa Univerziteta u Tuzli od ponedjeljka 19. januara nosit će naziv “Amfiteatar 1 – Martin Luther King”.
 
Citatom “Uvijek je vrijeme da učinimo pravu stvar” svoje obračanje svim prisutnim je započeo prof.dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli, nakon čega je obrazložio značaj same ideje, te značaj ličnosti kakva je Martin Luther King Jr.
amfiteatar
 
“Važno je da ovaj amfiteatar nosi ime Martina Luthera Kinga, jedne istorijske ličnosti, čija ideja i zahtjevi imaju veliki značaj. King je simbol svake borbe protiv nepravde i društvene nejednakosti, koje se uspostavljaju na osnovu zakona ili sile. Sve je to izazov, kako za sadašnje vrijeme tako i za budućnost.” – rekao je rektor Univerziteta u Tuzli prof.dr. Enver Halilović
 
Univerzitet na ovaj način želi iskazati svoje opredjeljenje da afirmiše vrijednosti uzajamnog razumijevanja, tolerancije i ravnopravnosti među ljudima koje simbolizira Martin Luther King.
 
Ovo je veliki događaj u simboličkom smislu. Martin Luther King je bio veliki borac za ljudska prava, čiji su se snovi i ostvarili. San zaposlenika Univerziteta i Ministrastva obrazovanja jeste da se jednog dana preselimo ovdje i organiziramo nastavu u ovom prostoru.” – izjavio je prof.dr. Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
amfiteatar
 
Ceremoniji je prisustvovao predstavnik Ambasade SAD-a u Sarajevu gospodin Anthony Augustine, koji je i sam bio iznenađen, a ujedno i ponosan što je djelo Martina Luthera Kinga stiglo čak do Tuzle, te što je Univerzitet prepoznao učenje Martina Luthera Kinga, koja su veoma značajna u SAD-u u smislu borbe za jednakost.
 
Svoj doprinos na svečanoj ceremoniji dali su predstavnici Univerziteta u Tuzli i Asocijacije “Zelene Staze-Green Tour”, kao i mnogobrojni studenti, učenici i aktivisti nevladinog sektora.

Nakon ceremonije aktivisti i studenti su organizovali akciju čišćenja i uređenja prostora Kampusa, simbolično najavljujući tekuću 2015-tu kao godinu aktivizma i omladinskog volonterizma, koja se usljed vremenskih neprilika odgodila za neki ljepši dan.
 


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button