Tuzlanski kanton

Izložba karikatura Emira Fazlića
U intimnom ambijentu picerije Autor, po peti put u svojoj karijeri, na domaćem terenu, tuzlanskoj publici se predstavio karikaturista Emir Fazlić.

Na izložbi smo mogli vidjeti preko pedeset crteža koji, kako je sam autor naglasio su crteži osoba koje su mu nešto i koje nešto ovom gradu znače, ponajviše sportski djelatnici, jer veliki dio i njegovog života se veže uz sport, odnosno košarku.

 

Karikatura je jedan od najzanimljiviji vidova likovne kulture. Kao dio likovne kulture ona ima jako dugu historiju u svijetu, moglo bi se reći da je nastala u baroku, ali se tek pojavom štampe razvila u 19. vijeku, mada tzv. “nakazne likove” možemo pratiti od vremena antike. Ova vrsta karikature ili karikatura “bliska nama” tj. novinarska karikatura svoj vrhunac doživjela je u prošlom vijeku, ali i trend marginalizacije te zapostavljanja posebno kod nas u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Moramo se ovdje prisjetiti ne bez razloga odavno datog intervjua našeg Tuzlaka i proslavljenog svjetskog karikaturiste Hasana Fazlića u kojem on kaže između ostalog da je novinska karikatura u BiH prestala i da je “mrtva”, te da novine koje su objavljivale njegove karikature više ne postoje u toj formi, takve redakcije i takvi urednici.

Ipak, karikaktura ima svoj život i svoj put i baš iz te porodice, porodice Fazlić, imamo nove snage koje će u svijetu karikature predstavljati Tuzlu, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

Emir Fazlić, rođen je u Tuzli, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Talenat za crtanje iskazao je kao mali i sa nepunih šest godina nacrtao je svoj prvi crtež, kojeg i dan danas čuva. Uporedo se bavio crtanjem i košarkom, o čemu je objavljen i tekst u listu “Oslobođenje” sa naslovom “Veliko dijete sa jedanaest godina, kao talent u crtanju i košarci.” Obzirom da mu je crtanje urođeni talenat poslije prestanka bavljenja košarkom nastavlja da se bavi crtanjem uz pomoć profesora Mire Zovke.
Svoje stečeno znanje crtanja usavršio je u školi slikanja kod profesora Fuada Kasumovića. 

 
Tuzla ima tradiciju i po tome se prepoznaje ne samo u BiH, nego i šire.

 
 
Možda će Vas zanimati i:

Back to top button