Sport

HUMANOST NA DJELU: Mesi pomaže djeci Bosne i Hercegovine
Nije bogat onaj ko mnogo ima, već onaj ko mnogo daje, tom se narodnom poslovicom vodi Jasmina Fajkić, diplomirani ekonomista iz Travnika, koja se godinama bavi humanitarnim radom i pomaže ljudima.

Pogođena groznim uvjetima u kojima ljekari na Odjelu pedijatrije Doma zdravlja Travnik svakodnevno rade, ova heroiona odlučila je organizirati aukciju dresova svjetski poznatih sportista, a sav zarađeni novac bit će doniran za nabavku neophodnih medicinskih aparata.

Blankine sprinterice

Čitava priča pogodila je i jednog od najboljih svjetskih nogometaša, član Barcelone Lionela Mesija (Messi), koji se, također, uključio u humanitarnu akciju. Argentinac je poslao originalni dres sa potpisom.

– Moj dobar prijatelj Enrik Morist godinama se bavi humanitarnim radom u Kataloniji. Veoma je cijenjen u Barceloni. Objasnila sam mu o čemu se radi, a on je odmah stupio u kontakt s upravom slavnog katalonskog kluba. Kada je čuo da je riječ o djeci, Mesi se sam ponudio i poslao potpisan dres. Pogodila ga je priča. Također, Argentinac je obećao da će se u budućnosti uvijek odazivati na slične akcije – kazala je Fajkić za “Avaz”.

Nije samo Mesi prepoznao vrijednost ove akcije, nogometaš slavnog Real Madrida Mateo Kovačić također se uključio u akciju, baš kao i dvostruka svjetska prvakinja u skoku uvis Blanka Vlašić.

mesi-travnik

Mesi: Dokazani humanitarac koji često pomaže djeci

– Poslala sam hiljade molbi, zahtjeva, poruka. Javila sam se Kovačiću i njegovoj djevojci na Instagramu. Objasnila sam im o čemu se radi. Prošao je dan od kako sam im se javila, a stigao je odgovor od nogometaša Reala: “Javi mi adresu na koju da pošaljem dres. Uvijek sam spreman pomoći.” Zaista, dres Real Madrida sa potpisom Kovačića stigao je na kućnu adresu. Također, Blanka Vlašić, dvostruka svjetska prvakinja u skoku uvis, poslala je sprinterice  – rekla je Travničanka, koja je, nakon pet godina čekanja na posao, konačno dočekala da u ponedjeljak počne stažirati godinu u Općini Travnik.

Osim Mesija, Vlašić i Kovačića, skoro svi bh. vrhunski sportisti uključili su se u ovu akciju.

– Edin Džeko godinama pomaže. On je učestvovao u svakoj mojoj akciji. Tu je i Toni Šunjić, ja mu pošaljem poruku, a on već sutradan šalje dres. Amel Tuka posla nam je sprinterice i majicu u kojima je trčao u polufinalu Svjetskog prvenstva u Pekingu. Teniser Damir Džumhur ustupio nam je majicu u kojoj je igrao protiv Rodžera Federera (Roger) – kazala je Fajkić te se osvrnula na aukciju, koja će trajati do 5. januara.

– Prvu noć kada sam ponudila dres Mesija na prodaju, ponuđeno mi je 1.000 maraka. Za dresove Džeke i Miralema Pjanića nude mi po 500 maraka. Želim izvući maksimum – kazala je Fajkić te je dodala da se sve ponude mogu slati na mail aukcija.2015@hotmail.com.

Toplomjeri i vage

Kontaktirali smo i dr. Amiru Skaku, šeficu Službe za zaštitu zdravlja djece i omladine Doma zdravlja Travnik, koja nam se požalila na uvjete u kojima ljekari svakodnevno rade.

– Nemamo ni pisaće mašine, a kamoli kompjuter. Svaka pomoć nam je dobrodošla. Trebaju nam osnovne stvari, poput vage i toplomjera, a da ne pričam o ultrazvuku za kukove djece… Tako da je, šta god da dobijemo, nama od neprocjenjive vrijednosti. Hvala Jasmini, koja je divna osoba i koja je sama došla na ideju da nam pomogne – kazala je Skaka.

19 dresova, dva para sprinterica

Ukupno 21 stvar trenutno se nalazi na aukciji. To su dresovi Mesija, Džeke, Kovačića, Izeta Hajrovića, Pjanića, Josipa Kvesića, Amera Bekića, Edina Višće, Armina Hodžića, Senjamina Burića, Tonija Šunjića, Adnana Kovačevića, Elmedina Kikanovića, Krste Velkoskog, Ervina Zukanovića, rahmetli Elvedina Varupe.

Također, u ponudi su i originalni dresovi Liverpula, košarkaške reprezentacije BiH, Džumhurov dres te sprinterice Tuke i Vlašić.

Izvor: avazMožda će Vas zanimati i:

Back to top button