Tuzlanski kantonVijesti

TUZLA: Od 1. januara usluge vrtića skuplje za 14 posto
Cjelodnevni boravak u tuzlanskim vrtićima od 1. januara 2016. godine bit će skuplji za 14 posto, odnosno roditelji će, umjesto dosadašnjih 140 KM, plaćati 160 KM mjesečno. Roditelji koji u vrtiću imaju dvoje djece, mjesečno će morati izdvojiti 288 KM te još po 2 KM za vodu.

Bez protivljenja

Direktorica JU „Naše dijete“ Alma Halilović kaže da nije bilo velikog protivljenja roditelja u vezi s novim poskupljenjem, drugim u protekle tri godine.

– Odluku je donio Upravni odbor, a o poskupljenju je obaviješten naš osnivač Grad Tuzla. Također, obavili smo razgovore i s Vijećem roditelja, koje nije imalo posebnih zamjerki u vezi s poskupljenjem naših usluga – kaže direktorica Halilović.

alma-halilovic44

HALILOVIĆ: Obavijestili osnivača

Prvi udar na džep građana, kada je riječ o javnim ustanovama u nadležnosti Gradske uprave, utemeljen je, kako ističe direktorica Halilović, u poskupljenju cijena namirnica, režijskih troškova i činjenici da se iz gradskog budžeta izdvajaju identična novčana sredstva kao i minulih godina.

– Roditelji će ubuduće biti oslobođeni nabavke higijenskog materijala. U tih 20 KM uračunato je sve pobrojano, dakle i nabavka higijenskog materijala, ali i razlika u cijenama namirnica i režijskih troškova – pojašnjava direktorica Halilović.

Prosta računica

Prvo poskupljenje usluga JU „Naše dijete“ ubilježeno je 1. januara 2013. godine, kada su cijene sa 120 KM povećane na 140 KM. Prosta računica govori da su usluge cjelodnevnog boravka u tuzlanskim vrtićima od 2013. povećane za 40 KM.

Cijene u drugim gradovima  

Direktorica Halilović naglasila je da su korigirane cijene u ravnoteži s cijenama vrtića u drugim gradovima BiH. Naime, cjelodnevni boravak u sarajevskim i mostarskim vrtićima je 160 KM, zeničkim 150 KM, a banjalučkim 165 KM. Cijene cjelodnevnog boravka u privatnim vrtićima su veće od cijena u vrtićima koja se sufinansiraju iz gradskih budžeta.

 

Izvor: avaz.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button