Radijske novosti

Muzičke veličine koje su 2015. postale besmrtne

 

U posljednjim danima 2015. prisjetit ćemo se nekih izvođača koji su nas ove godine napustili.

Možda će Vas zanimati i:

Smrt je sastavni dio života, ali kada u jednoj rečenici sumiramo da su u 2015. uz mnoge druge preminuli i Arsen Dedić, Kemal Monteno, Vlada Divljan, Krunoslav Cigoj, B.B. King, Ben E. King, Percy Sledge, Scott Weiland, Lemmy Kilmister, Christopher Lee, nije teško zaključiti bez kojih smo sve veličina ostali.

Sredinom prvog mjeseca preminuli su Kim Fowley, poznati i ugledni impresario, kompozitor i producent zaslužan za brojne inovacije u pop muzici ‘60­-ih;Edgar Froese, osnivač i član s najdužim stažom u Tangerine Dream, a onda nas je 21. januara zatekla vijest da nas je nakon postoperativnih komplikacija napustio legendarni Kemal Monteno.

Joe B. Mauldin,basist The Cricketsa Buddya Hollya, ali i tonac u studiju Gold Star u Los Angelesu u kojem su nastali hitovi Phila Spectora, preminuo je 7. februara, a Sam Andrew,suosnivač i gitarist rock benda Big Brother and the Holding Company u kojem je pjevala Janis Joplin, pet dana kasnije.

Dvanaestog fwbruara preminuo je Steve Strange,frontmen britanske electro-pop grupe Visage i osnivač londonskog noćnog kluba The Blitz u kojem je osamdesetih rođen pokret Novi romantizam.

Početak marta donio je tužnu vijest o odlasku Vlade Divljana,frontmen legendarnog beogradskog novovalnog benda Idoli i jedan od velikana rock scene bivše Jugoslavije preminuo je 5. marta nakon duge i teške bolesti.

Od raka jetre 14. aprila preminuo je Percy Sledge iza kojeg je ostao klasik “When A Man Loves A Woman”. Iza Jacka Elya iz The Kingsmena ostala je pjesma “Louie Louie” čiju je moralnost stihova propitivao i FBI. Posljednjeg dana aprila preminuo je legendarni soul i R&B pjevač Ben E. King,koautor evergreena “Stand By Me”.

Gitara Lucille ‘kralj bluesa’ B.B.Kinga utihnula je 14.maja u Las Vegasu.

U avgustu je preminuo Arsen Dedić. Pjevač benda Smak, Boris Aranđelović,preminuo je 27. avgusta u 67. godini nakon duge i teške bolesti, a dan ranije slavni operni tenor Krunoslav Cigoj.

Allen Toussaint koji je popularizirao i obogatio muziku New Orleansa uvevši u nju elemente popa, funka i rock'n'rolla preminuo je 10. novembra nedugo nakon održanog koncerta u Madridu. Gitarist Jeremy Brown iz benda Scott Weiland & The Wildabouts preminuo je krajem marta, a 3. decembra otišao je i njegov “šef”, Scott Weiland,nekadašnji pjevač Stone Temple Pilotsa s kojima je obilježio i definirao grunge eru devedesetih prošlog stoljeća.

Lemmy Kilmister napustio nas je 28. decembra, nešto više od mjesec dana nakon smrti nekadašnjeg bubnjara Motorheada Phila Taylora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro