LifestyleZanimljivosti i zabava

3 mala trika da odaberete savršen poklon za drage osobe
Iako svi volimo da darujemo drage osobe i uživamo kad vidimo da ih je dar razveselio, odabir “pravog” poklona katkad je težak, pa i stresan, pogotovo u doba praznika kad je ponuda veoma velika.

Kako odabrati poklon koji će primaocu značiti i pokazati mu našu ljubav i poštovanje, savjetuje Šon Ačor, “stručnjak za sreću” i istraživač koji se školovao na Harvardu. Njegova tri jednostavna savjeta za darivanje temelje se na naučnim spoznajama vezanim uz proučavanje sreće.

Dar sreće

Budući da je po nauci najveći pokazatelj sreće društvena potpora – širina, dubina i značenje vaših veza – darujte doživljaje i aktivnosti, a ne stvari jer takvi darovi omogućuju kvalitetno provođenje vremena s drugim ljudima i jačanje društvenih veza.

Trajni užici

Kod izbora poklona bitno je da razlikujemo trenutni užitak i dugoročno pozitivno sjećanje što se temelji na sposobnosti da se mentalno vratimo u osjećaj ili događaj. Zato pri nabavljanju poklona razmislite o onome koji će primaocu na dalji rok koristiti – nastaviti da ga vraća u srećne trenutke.

Izbjegavanje zamke “deficita”

Tu je jednostavno riječ o tome da ne kupujete poklon koji ne možete da priuštite. Umjesto da se usredsredite na ono što nemate, njegujte pozitivno gledište kome je u fokusu to da imate nekoga do koga vam je toliko stalo da želite da mu date dar. Pritom nije naodmet podsjetiti i činjenice da vjerovatno imate više nego većina ljudi na planeti.

 

Izvor: stil.kurir.rsMožda će Vas zanimati i:

Back to top button