BiH

Sattler: Mjesto nezavisne, suverene Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji










Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler povom 30. godišniice nezavisnosti BiH pozvao je bh. lidere da ne odgađaju prosperitetnu budućnost u Europskoj uniji, već da ubrzaju reformski put fokusirajući se na reforme za bolji život građana ove zemlje, te podcrtao podršku BiH na njenom europskom putu.

Johann Sattler, povodom 30. godišnjice Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u kolumni se osvrnuo na obilježavanje Dana nezavisnosti u BiH u svjetlu ruskog napada na Ukrajinu.

Možda će Vas zanimati i:

Bosna i Hercegovina danas slavi 30. godišnjicu svoje nezavisnosti. Godišnjice nisu samo prigoda za obilježavanje, već i prilika za osvrt. Bosna i Hercegovina je još uvijek mlada država, ali gledajući unazad, prešla je dug put i želimo je vidjeti kako dalje napreduje ka Evropskoj uniji.

Sattler navodi da se ovogodišnji Dan nezavisnosti u Bosni i Hercegovini obilježava usred nove geopolitičke realnosti.

“Dok BiH obilježava godišnjicu nezavisnosti, jedna druga evropska država se bori da sačuva svoju. Evropska unija čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod. Duboko žalimo zbog tragičnih gubitaka ljudskih života, ali smo i inspirisani otpornošću i hrabrošću Ukrajinaca. EU je usvojila širok spektar mjera u odgovoru na invaziju. Ovakve mjere osiguravaju da predsjednik Putin plati visoku cijenu za svoje postupke, a cilj im je oslabiti mogućnosti Rusije da vodi rat”, poručuje Sattler.

Od onih koji teže članstvu u EU očekujemo da budu jedinstveni s nama po ovom pitanju. Da uvide kršenja međunarodnog prava, prepoznaju laži i dezinformacije i da znaju da su ovakvi postupci nečuveni. Suočeni s ovom agresijom i očiglednim podrivanjima evropskog mira i stabilnosti, jednostavno nema vremena za neutralnost ili balansiranje interesa.

“EU je odlučna u očuvanju mira i stabilnost na evropskom kontinentu. U Ukrajini, jednako kao i u BiH. Upravo je iz tog razloga EUFOR preduzeo mjere opreza i angažovao 500 dodatnih vojnika. Demokratija, mir, različitosti, jednakost i poštivanje ljudskih prava su sama suština onoga za šta se EU zalaže. Snažno ćemo braniti ove vrijednosti suočeni s zlom. Ovo je bolna, ali uvijek važna lekcija koju smo naučili devedesetih. S tugom gledamo unazad, ali smo i odlučni da ne ponovimo svoje greške”, ističe Sattler.

Bh. građani se jasno identificiraju s ovim vrijednostima, što je i osnovni razlog zašto žele da vide BiH u Evropskoj uniji. Politika podjela im to uskraćuje. Nespremnost političkih lidera da interese građana stave iznad svojih znači da je zemlja gotovo u zastoju. Ne samo društveno ili ekonomski, već i na putu ka EU.

“Odlučni smo podržati BiH u postizanju cilja članstva u EU, toliko željenog među mnogima u ovoj zemlji. EU je uložila stotine miliona eura za podršku reformama u cilju jačanja demokratije, vladavine prava i ekonomije. Biti dijelom EU podrazumijeva ekonomski rast, radna mjesta i sveukupno bi olakšalo svakodnevni život stanovništvu i privatnom sektoru. Pozivam političke lidere da ne odgađaju prosperitetnu budućnost u EU, već da ubrzaju reformski put fokusirajući se na reforme za bolji život građana ove zemlje”, navodi šef Delegacije EU u BiH.

Širom zemlje mi u razgovorima govore da se ništa ne može promijeniti i da će naslijeđe prošlosti i dalje biti prepreka boljoj budućnosti. Ali, ne zaboravite da je Evropska unija izgrađena na temeljima konkretne saradnje i solidarnosti među narodima, nekadašnjim suprotstavljenim stranama, ali čiji su lideri pokazali spremnost za pomirenje i saradnju. Na svakom svom putovanju po zemlji, isto to vidim u lokalnim zajednicama, što me samo podsjeti na razočaravajuću politiku na nacionalnom nivou. Stvari se mogu promijeniti ako postoji politička volja.

“Više nego ikada ranije, danas smo svjedoci ogromne razlike u vrijednostima između onih koji žele zaštititi i promovisati demokratiju, ljudska prava i suverenitet nezavisnih nacija u Evropi, s jedne, i onih koji žele da ih unište, s druge strane. Neka ova godišnjica bude podsjetnik na ono što je postignuto i kakvu budućnost građani u BiH žele i zaslužuju. Očekuju da se njihovi lideri fokusiraju na stabilnost, ekonomski rast i vladavinu prava te BiH u EU. Evropska unija je spremna da podrži građane u ovim težnjama”, poručuje građanima BiH u kolumni šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.



Izvor
Bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button