BiH

Od naredne sedmice skuplja registracija automobila u FBiH













Već od naredne sedmice vlasnici putničkih motornih vozila morat će izdvajati više novca za registraciju. Razlog je skoro stupanje na snagu nove uredbe Vlade FBiH kojom se godišnja naknada za javne ceste, odnosno putarina za putničke automobile uvećava, a za autobuse i teretna vozila umanjuje.

Uredbi će se obradovati vlasnici električnih i vozila na plin jer će putarina za ove kategorije također biti znatno manja, piše Faktor.

Iz Vlade su obrazložili da ova naknada predstavlja javni prihod i značajna finansijska sredstva koja su namijenjena za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta u Federaciji BiH

Visina naknade za javne ceste zavisi od snage automobila i do sada se kretala u rasponu od 25 maraka, koliko se plaća pri registraciji vozila do 1.001 kubika, do 150 maraka za snažnije mašine od 2.500 i više kubika. Istovremeno, za vozila takvih karakteristika koja koriste plin ili struju naknade iznose 102, odnosno 227 maraka, rečeno je u BIHAMK-u.

Uredbom koju je Federalna vlada usvojila na sjednici prije dva dana predviđen je novi obračun naknada na način da se osnovna naknada od 30 maraka množi sa korektivnim koeficijentom koji zavisi od kubikaže. Za plinska i električna vozila dodaje se još 25 posto.

Korektivni koeficijent za mopede je 1,20, za putničke automobile do 1.001 kubnog metra zapremine 1,60, za vozila do 1.600 kubika 2, do 2.000 kubika 2,5, do 2.500 kubika 4,67, dok je za vozila iznad te kubikaže koeficijent 7.

Iz Vlade su obrazložili da ova naknada predstavlja javni prihod i značajna finansijska sredstva koja su namijenjena za održavanje, zaštitu, obnovu, rekonstrukciju i izgradnju javnih cesta u Federaciji BiH. Navode i da je aktuelna uredba donijela negativne efekte i smanjenje javnog prihoda, zbog čega je bilo potrebno intervenisati i zaustaviti taj trend.

Osim plaćanja naknade za ceste, svi koji imaju automobil dužni su pri registraciji izdvojiti novac za osiguranje koje košta oko 250 maraka, a tu su i mnoge druge stavke. U 2015. godini za tehnički pregled plaćalo se oko 60 maraka, kantonalnu taksu 10, vodoprivredu 20, a isto toliko i za zaštitu okoliša. Uz porez na imovinu od 50 maraka i ostale naknade ukupna cijena registracije u konačnici iznosi oko 500 maraka.

Izvor: fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button