Lifestyle

10 dobrih razloga zašto treba piti viski

Viski je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića na svijetu, zahvaljujući različitim okusima i činjenicom da vjerojatno nakon njega nećete osjećati mamurluk. No, ima i nekoliko ljekovitih svojstva. Ipak, zapamtite da je viski alkoholno piće, zato pijte odgovorno i umjereno.

 

1. Oslobađa od stresa

Kada se umjereno pije, viski može smanjiti stres i smiriti živce. Kombinacija usporava moždanu aktivnost i povećava cirkulaciju i to je od iznimne važnosti za postizanje mira.

2. Ne deblja

U usporedbi s drugim pićima, viski je alkohol s niskim brojem kalorija, oslobođen masnoća i holesterola. Ako ste na dijeti, ali želite nešto popiti, to vam je najbolji izbor.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Viski sprječava holesterol da akumulira u kardiovaskularni sistem i može pomoći uklanjanju viška holesterola iz tijela. Osim toga, opušta zidove arterija i smanjuje rizik od opstrukcije. Svi ovi faktori smanjuju rizik od moždanog udara, piše BaBaMail.

4. Smanjuje rizik od raka

Viski sadrži antioksidas koji sprječava da DNK dođe u kontakt s kancerogenim spojevima, kao što su nitrozamin i policiklični aromatični ugljovodonik. Koristan je i pri zaštiti organizma od oštećenja tokom hemoterapije.

5. Dobar je za probavu

Viski se od davnina smatra pomoćnikom pri probavljanju hrane, pa ga se konzumira nakon obilnog obroka. Sastav viskija i postotak alkohola čine ga efikasnim za smanjenje apetita.

6. Produžava životni vijek

Antioksidansi u viskiju pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su broj jedan u uzroku starenja, ali sprječava i ostale bolesti. Viski pomaže vašem organizmu da živi duže i zdravije.

7. Odgovara dijabetičarima

Viski uopće ne sadrži ugljikohidrate i ne utječe na razinu šećera u krvi, što je odličan izbor za dijabetičare. Međutim, morali bi ga piti umjereno i nikada na prazan želudac. Prije konzumiranja, svakako se savjetuje konsultacija s liječnikom.

8. Poboljšava zdravlje srca

Viski zapravo pomaže vašem srcu da ostane zdravo, kao što to čini i crno vino. On smanjuje rizik od zgrušavanja krvi, i tako sprječava moždani udar i srčane napade.

9. Poboljšava rad mozga

Studija iz 2003. godine pokazala je da zahvaljujući kvaliteti antioksidanasa i elaginske kiseline, umjereno konzumiranje viskija smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i demencije, a poboljšava i kognitivne funkcije. U suštini, jedno piće dnevno držat će vas podalje od doktora.

10. Prevencija od alergija i prehlade

Viski je poznat po svojim pozitivnim efektima u borbi protiv alergija i prehlade. Djelotvoran je protiv kašlja jer alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji rezultati se postižu dodavanjem malo viskija u šolju tople vode s limunom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button