Sport

Košarka se na velika vrata vraća u Banoviće










Prije samo godinu i po, ženska košarka u Banovićima je bila na rubu propasti. Opstanak kluba kao institucije je bio upitan, a o poziciji na tabeli je suvišno i govoriti. Bila je to ekipa koja je čvrsto držala posljednje mjesto i ekipa na kojoj su ostali timovi povećavali svoju ukupnu koš razliku. Dvanaest mladih, neiskusnih igračica, mlad i neiskusan trener, te nezainteresovana uprava kluba nisu mogli postići ništa više od Lige za opstanak. Nekome je to ipak zasmetalo. Učinili su ono što se, prije godinu i po, činilo nemogućim. ŽKK RMU Banovići je danas jedan od glavnih favorita za osvajanje titule državnog prvaka za sezonu 2015/2016 i ulazak u viši rang takmičenja.

Ovaj sportski kolektiv je prošao totalni preobražaj za jako kratko vrijeme. Igrački kadar je znatno pojačan. Na klupi sjedi iskusni trenerski tandem. Uprava kluba i glavni sponzor, privredni gigant RMU Banovići, prepoznali su potencijal ženske košarke kao sportskog biznisa i efikasnog alata za promociju samog grada. Rezultat svega su prevaziđena očekivanja i uprave, i publike, ali i glavnih aktera ove priče, igračica i trenera.

zkk-jedinstvo

Nekada je ženska košarka u Banovićima okupljala mnogobrojne djevojčice i djevojke. Biti dijelom A1 lige za žene, postalo je tradicija u ovom rudaskom gradu. Čelnici kluba su se oduvijek oslanjali na domaći igrački i trenerski kadar, pod izgovorom da nemaju finansijskih sredstava za dovođenje kvalitetnih igračica na pozicije koje domaće košarkašice nisu dovoljno dobro pokrivale ili za dovođenje stručnijih trenera. Malobrojna su imena koja su bila pojačanja u banovićkom košarkaškom klubu. Ne možemo ne spomenuti  Draganu Čojić koja je pružala izvrsne partije na parketu, Selmu Hadžimehmedović, igračicu sa internacionalnim iskustvom, te Azura Korlatovića na trenerskoj poziciji.

Mlađe selekcije ovog kluba su osvojile skoro sve što se osvojiti moglo u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj kategoriji. U Banovićima je poniklo mnogo kvalitetnih igračica. Najuspješnija je sigurno odlična Irma Rahmanović, igračica slovenačkog Grosbasket-a i reprezentativka Bosne i Hercegovine. Tu su i Danira Musić, Maida Rahmanović, Dženita Ikanović, te sestre Lukić, koje su igrale u raznim BH klubovima, osvajale titule s njima i ponovo se vratile u svoj matični klub. ŽKK RMU Banovići je za sve ove godine svog postojanja iznjedrio i mnogo reperezentativki.

Uprkos svim kvalitetima kojima je godinama raspolagao, klub je bio na rubu propasti. To se može zahvaliti  nestručnom vodjenju i poslovanju ovog sportskog kolektiva. Od polovine prošle sezone, kada je nova uprava, sa Zijadom Bečićem na čelu, preuzela vodstvo, situacija se počela odvijati uzlaznom putanjom. Dovođenje trenerskog tandema Jurčenko – Petrović se pokazalo kao odličan potez. Profesionalnim pristupom su poboljšali sposobnosti igračica koje su već bile u klubu, ali i odlično posložili igru s igračicama koje su se vratile u matični klub i onima koje su dovedene kao pojačanje.

“Stanje koje smo mi zatekli je bilo loše. Mlađe igračice su bile zapuštene. Nije se radilo dovoljno i kvalitetno”, komentariše Goran Jurčenko stanje od prije godinu i po i dodaje da su uložili mnogo znoja, truda i znanja da se to promijeni.

jedinstvo-banovici07

Ambicije koje imaju nisu ni malo naivne. Uprava se ozbiljno prihvatila posla, što pokazuje i dovođenje čak sedam novih igračica pred sami početak Lige 6.

“Ako ove sezone ne uzmemo titulu, nećemo nikada”, složan je trenerski tandem, čiji su planovi da ostanu na svojim pozicijama i u narednoj sezoni, jer kako kažu žao im je napustiti sada sve ovo što su napravili.

Maida Rahmanović dijeli mišljenje svojih trenera, da imaju velike šanse za naslov prvaka.

“Prvi put se nalazim u ovakvoj situaciji, uprkos dvije jako uspješne  sezone u Čeliku. Ovo je ipak drugačiji osjećaj i više sam ispunjena. Banovići su moj grad i ovo je moj matični klub. Nadam se da će ŽKK RMU Banovići po prvi put u historiji podići pehar prvaka države, što bi meni baš mnogo značilo”, govori nam, jako entuzijastično, Maida.

Zaključujemo da se košarka ove sezone na velika vrata vratila u Banoviće, ako uzmemo u obzir uspjehe i ženske i muške ekipe. I jedni i drugi se bore za titule. Preostaje nam zaželjeti im sreću u završnicama prvenstava i ispunjenje zacrtanih ciljeva.

ŽKK RMU Banovići, igra prvu utakmicu Lige 6 u nedjelju, na domaćem terenu protiv banjalučkih Orlova.

PIŠE: Damira Ibranović



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button