Biznis

Ulaganje u Lego kockice više se isplati od zlata
Premda ih većina ljudi doživljava kao zanimljive igračke, Lego kockice su se pokazale i kao odlična investcija.

Kako piše britanski Telegraph, investitori koji plasiraju svoj novac u komplet Lego kockica imaju veće šanse za zaradu nego oni koji su uložili u zlato ili dionice.

Analiza Telegrapha pokazuje da vrijednost dioničkog indeksa Londonske berze (FTSE 100) nije veća nego što je bila u februaru 2000. godine, što znači da je prosječni godišnji povrat na kapital tokom proteklog desetljeća i pol iznosio samo 4,1 posto kada se uključe i isplate dividendi.

Nasuprot tome, vrijednost dobro očuvanih setova Lego kockica rasla je 12 posto godišnje, pri čemu je cijena za određene setove naglo skakala čim izađu iz proizvodnje. Vrijednost modernih setova kockica raste još brže pa se oni lansirani prošle godine na eBayu već prodaju po cijeni 36 posto višoj nego što su koštali u trgovinama.

Stručnjaci tvrde da nijedno ulaganje nema toliku dobit kao ulaganje u plastične kockice. Oni koji su ulagali u zlato u promatranom razdoblju uvećali su svoje bogatstvo 9,6 posto godišnje, a oni koji su držali novac u banci zarađivali su samo 2,8 posto godišnje.

Pojedini setovi koji su u redovnoj prodaji koštali manje od 100 eura, sada vrijede nekoliko hiljada na sekundarnom tržištu.

Najveći rast cijene zabilježio je set ‘Cafe Corner’, replika hotela koja se sastoji od 2.056 kockica. Lansiran je 2007. godine po izvornoj cijeni od 89,99 funti, a nakon izlaska iz proizvodnje cijena je skočila na 2.096 funti.

Najskuplji Lego setovi u ovom trenutku su oni s temom ‘Ratova zvijezda’. Kompletu ‘Millenium Falcon’ cijena je skočila s 342 funte, koliko je koštao 2007. godine, na 2.712 koliko košta danas.

Izvor: fokus.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button