Tuzlanski kantonVijesti

Četvrti Njutnov zakon: Seljak ostaje seljak, bez obzira na pređeni put
Osjetio sam se dužnim napisati par redova o (ne)kulturi našeg naroda. Pored svega što nas okružuje, u čemu je fazon/fora da se uništavaju i lijepi, čisti, prirodni krajolici?

basigovci

Bašigovačko jezero bilo je do prije par godina poznato samo užoj skupini ljudi, mještanima opštine Živinice. Kako bi iskoristili ovaj prirodni resurs, mještani i Opština Živinice su započeli aktivnosti na uređenju obale kao i ostalih sadržaja koji bi mogli privući potencijalne turiste.

Zahvaljujući našim reporterima, u posjed sam došao do fotografija sa bašigovačkog jezera u narodu poznato još i kao “Rajsko jezero” Bašigovci.

Zatečeno stanje je za svaku osudu. Plastična i staklena ambalaža na sve strane, ostavljene da ih pokupi neko drugi. Pitanje koje mi često prolazi kroz glavu kada zateknem slične situacije je upravo “da li to oni i kod kuće tako rade”? Odraz kulture i letargije svakako jeste, (sada ono famozno) ALI ono što sam mogao zapaziti je i da na lokalitetu ne postoje kante za smeće, što svakako ne opravdava bacače smeća.

Do kada ćemo se još ponašati tako maćehinski prema okolini u kojoj živimo?

Međutim, to ipak nije sve… Skrnavljenje je pretrpila i stara autentična bosanska kuća u kojoj se nalaze autorima vjerovatno interesantne poruke, meni pak ne.

Da kritika nema pokriče, galeriju fotografija pogledajte u nastavku…Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button