Omladinski pokret “Revolt” organizira drugi studentski forum “Gdje smo sad?!”

Omladinski pokret “Revolt” organizira drugi studentski forum “Gdje smo sad?!”


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Omladinski pokret “Revolt” organizira drugi studentski forum “Gdje smo sad?!” koji će okupiti brojne studentske predstavnike/ice s Univerziteta u Tuzli, ali i drugih univerziteta u BiH, kao i opću studentsku i akademsku zajednicu na jednom mjestu, čime se ostvaruje interakcija potrebna za rješavanje studentskih problema i stvaranje kvalitetnog studentskog standarda.

Sutra u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli je planirana je foto izložba „Studentski život u BiH“ koja za cilj ima da se fotografijom prikažu svakodnevni studentski problemi, životne situacije i događaji ili sam životni standard kakav živi prosječan/na student/ica u BiH. Autori/ice fotografija su studenti/ice sa univerziteta u BiH. 1. i 2. decembra 2018. godine biti će održan niz diskusija otvorenih za sve zainteresirane studente i studentice, profesore i profesorice, aktiviste i aktivistkinje, građane i građanke kojima je konačni cilj unapređenje obrazovanja.

Teme koje su izdvojili i sa kojima će se baviti tokom foruma su: “Sukob državnih i privatnih univerziteta u BiH”, “Politizacija obrazovanja i Zakon o visokom obrazovanju”, “Bolonjski sistem u BiH”, “Studentski aktivizam i studentske slobode”.

Činjenica je da student/ice borave u lošim infrastrukturnim uslovima, da je autonomija univerziteta prema većini sudionika/ica unutar akademske zajednice narušena i da predstavlja jedno od kompleksnijih pitanja, da je upitna realizacija Zakona o visokom obrazovanju, različita interpretacija Bolonjskog sistema od fakulteta do fakulteta na univerzitetima u BiH, da su studentske formalne organizacije i njihovi predstavnici/ice pod uticajem vlasti, a da je studentski aktivizam itekako siromašan s ugroženim studentskim slobodama.

Sve navedeno je dovelo do smanjenja broja studenata/ica na svim univerzitetima u BiH. Sve panel diskusije u sklopu foruma su otvorenog tipa i besplatne. Stoga pozivamo sve građane/ke, a posebno studente/ice, profesore/ice i ostale članove akademske zajednice, kojima je konačni cilj unapređenje obrazovanja, da nam se pridruže i svojim učešćem, razmjenom znanja, iskustava i ideja, doprinesu uspješnosti i kvalitetu foruma.

Facebook Comments