Svjetski mediji o protestu u Mostaru: Komšića osporavaju nacionalisti

Svjetski mediji o protestu u Mostaru: Komšića osporavaju nacionalisti


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Svjetski mediji poput Washington Posta, Reutersa, The New York Timesa izvještavali su o protestu građana koji se u četvrtak održao u Mostaru zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Washington Post prenio je tekst agencije Associated Press u kojem se navodi da je “više hiljada bh. Hrvata, nacionalističkih pristaša, u četvrtak protestvovalo zbog izbora umjerenog političara na mjesto u tročlanom Predsjedništvu”.

Navode navode da su protestanti prolazili kroz “etnički podijeljeni dio Mostara” te nosili transparente sa natpisom “Not my president” i “RIP democracy”. Američki mediji pojašnjavaju ustroj Predsjedništva, te navode kako se Komšić “zalaže za jačanje jedinstva Bosne” koga “nacionalisti osporavaju” od nedjeljnih izbora.

– Protestanti u Mostaru također su palili svijeće ispred lokalnog ureda hrvatskog predsjednika. Ured je utemeljio Komšićev prethodnik, Dragan Čović, kandidat stranke Hrvatske demokratske zajednice koji je izgubio u nedjelju. Čović je pozvao na formiranje trećeg, hrvatskog entiteta u Bosni, što bi značilo daljnju podjelu zemlje po etničkim crtama, piše Washington Post.

Dodaju i da su neke općine i gradovi proglasili Komšića napoželjnim u svojim zajednicama te da taj spor može izazvati “poslijeratnu krizu”. Tekst o protestu, od agencije Associated Press, objavio je i Daily Mail. Agencija Reuters objavila je tekst pojašnjavajući zašto je došlo do svega.

– Koalicija koju je predvodila hrvatska nacionalna stranka HDZ, navodi agencija, osvojila je najviše glasova Hrvata u Parlamentu Federacije i u većinskom hrvatskim kantonima. Međutim, njezin je čelnik Dragan Čović izgubio mjesto u Predsjedništvu od Željka Komšića, koji se smatra “umjerenijom osobom”.

The New York Times također je prenio Reutersov tekst. Isti medij prenio je vijest o protestu i sa The Associated Pressa. Turski TRT World u četvrtak je u tekstu s naslovom “Je li bosanski grad Mostar zaboravljen?”, spomenuo i nepostojanje lokalnih izbora u Mostaru.

Fokus.ba

Facebook Comments