Otkriven spomenik tragično stradalim studenticama Agić i Malkoč

Otkriven spomenik tragično stradalim studenticama Agić i Malkoč

SARAJEVO, BiH - 10. oktobar 2018.: Druga godišnjica tragične pogibije studentica Selme Agić i Edite Malkoč obilježena je otkrivanjem spomen-obilježja u dvorištu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Otkrivanju spomenika su prisustvovali članovi porodice preminulih djevojaka, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, kolega koji je studirao sa Selmom i Editom, Haris Hajrić, brojni profesori i studenti Filozofskog fakulteta kao i brojni građani. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Prije dvije godine dvije studentice su poginule kada ih je automobilom udario Sanjim Sefić, nedavno osuđen na 14,5 godina zatvora.

Povodom druge godišnjice tragičnog stradanja studentica Edite Malkoč i Selme Agić, u srijedu je ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu otkriveno spomen-obilježje.

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč, zahvalila je svima koji su na bilo koji način dali doprinos da se postavi spomen-obilježje u dvorištu Filozofskog fakulteta.

“Ovdje smo se okupili da dostojanstveno odamo počast Editi i Selmi. Naša osnovna misija je da ih čuvamo od zaborava i ovdje, i u cijeloj Bosni i Hercegovini, a podizanje spomen-obilježja nam mnogo znači i nadam se da će značiti svim sljedećim generacijama da Edita i Selma ne bi bile zaboravljene”, kazala je Kekić.

Amir Agić, otac nastradale Selme Agić, istakao je kako je ovo spomen-obilježje važan podsjetnik i upozorenje šta se sve može desiti u Bosni i Hercegovini kada u njoj, kako je rekao, rastu neodgovorni i nevaspitani ljudi.

“Mi se tokom ove dvije godine nismo borili za našu djecu, već za drugu djecu, da ona ne bi stradala. Ovaj spomenik je spomenik koji će biti podsjetnik na to šta se može desiti kad nam u državi rastu ljudi koji su neodgovorni, nevaspitani i koji se bave poslovima kojima ne trebaju da se bave. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u tom našem bolu koji traje jako dugo i zahvaljujem se ljudima koji su nam pomogli da napravimo ovaj spomenik”, rekao je on.

Dvogodišnji sudski postupak

Desetog oktobra 2016. godine u 21:35 sati, kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu, na studentice Editu Malkoč (20) i Selmu Agić (21) na pješačkom prelazu dok su cestu prelazile na zelenom svjetlu na semaforu naletio je pri brzini većoj od 100 kilometara na sat automobil kojim je upravljao Sanjin Sefić.

Agić je izgubila život na mjestu nesreće, dok je Malkoć preminula u bolnici nakon višesatnih pokušaja ljekara da je spase.

Sefić je nastradale djevoke ostavio na ulici i pobjegao sa mjesta događaja.

U skoro dvogodišnjem postupku osuđen je na zatvorsku kaznu od 14,5 godina.

Izvor: Agencije / Al jezeera

Facebook Comments