Tučnjava migranata u Bihaću, policija nakon napada ispalila hice upozorenja

Tučnjava migranata u Bihaću, policija nakon napada ispalila hice upozorenja

Prema informacijama koje smo dobili u MUP-u USK, sve je započelo sinoć oko 18 sati kada je izbila tuča između dva migranta iz Irana F. F. (1990.) i S. R. (1991.). U fizičkom obračunu i uz upotrebu drvenog predmeta S. R. je nanio teške tjelesne povrede F. F., nakon čega su na lice mjesta izašli pripadnici bihaćke policije.

Oko 19:40 sati Policijskoj stanici Bihać, obratili su se zaštitari koji rade na obezbjeđenju Đačkog doma prijavivši da je unutar kampa došlo do fizičkog obračuna više migranata te da ima povrijeđenih osoba, od kojih je jedna osoba zadobila povrede upotrebom hladnog oružja.

“Na lice mjesta upućeno je više policijskih patrola koji su u razgovoru sa zaštitarima došli do saznanja da je prilikom podjele hrane, došlo do fizičkog obračuna između više migranata te da su zaštitari upotrijebili suzavac kako bi smirili situaciju, a lica koja su započela fizički obračun udaljili su se u nepoznatom pravcu. Svi migranti koji su povrijeđeni bilo od fizičkog sukoba ili od upotrebe suzavca, preveženi su u Kantonalnu bolnicu Bihać gdje im je ukazana liječnička pomoć”, kazala nam je Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK.

Vršenjem uviđajnih radnji istražitelja Odjeljenja kriminalističke policije u Bihaću i obavljenih razgovora sa migrantima, došlo se do saznanja da je grupa Afganistanaca fizički nasrnula na grupu Iranaca, te da u sklopu Đačkog doma postoji grupa Afganistanaca koja konstantno fizički maltretira ostale migrante.

“Prilikom obavljanja razgovora sa migrantima iz Irana, više desetina migranata nasrnulo je kako na iranske migrante tako i na policijske službenike i zaštitare koji su su obezbjeđivali lice mjesta, dok su migranti koji su se nalazili unutar zgrade Đačkog doma, bacali kamenje i druge čvrste predmete na policijske službenike pri čemu su oštetili službeno policijsko vozilo i vozilo zaštitarske agencije. U tom trenutku, veća grupa migranata koja se nalazila unutar i oko Đačkog domu i krenula prema policijskim službenicima, zaštitarima i migrantima s kojima su obavljani razgovori, u namjeri da ih fizički napadne, policijski službenik je ispalio četiri hica upozorenja kako bi zaštitio živote policijski službenika i zaštitara, nakon čega su se migranti povukli unutar Đačkog doma”, kazala nam je Galić.

Trenutno u Đačkom domu traju veliki pretresi u kojima učestvuje preko 170 policijskih službenika, a o događaju je upoznato i Tužilaštvo USK.

Klix.ba

Facebook Comments