Potpuno ograničiti upotrebu duhana u školama i vrtićima?

Potpuno ograničiti upotrebu duhana u školama i vrtićima?


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Djeca bi trebalo da budu zaštićena od duvanskog dima u školama i vrtićima, poručili su iz nevladine organizacije “PROI”, te zatražili od resornog ministarstva Kantona Sarajevo da potpuno ograniče upotrebu duvana unutar svih vaspitno-obrazovnih ustanova.

Iz “PROI-ja” su zatražili da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a preduzme konkretne mjere i prije nego što bude usvojen novi zakon o kontroli duvana u FBiH.

Istakli su da, s početkom školske godine, na njihovu adresu pristižu brojne pritužbe učenika, roditelja i zaposlenih, u vezi sa upotrebom duvana u zbornicama i drugim prostorijama škola.

Iz ove nevladine organizacije su rekli da odvojene prostorije za pušače (čak i s fizičkim barijerama) nisu dovoljna zaštita od izloženosti duvanskom dimu jer, kako su rekli, “lako prolazi i kroz najmanje pukotine i dugo se zadržava u vazduhu”.

“To znači da dozvoljeno pušenje u zbornici ili bilo kojoj drugoj prostoriji unutar vaspitno-obrazovne ustanove ugrožava zdravlje, ne samo osoba u toj prostoriji, nego i zdravlje svih učenika i osoblja škole, koji su primorani udisati duvanski dim”, istakli su iz “PROI-ja”.

Kako su rekli, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS prva je adresa kojoj su se obratili, te poručuju da će apelovati na ministarstva i u drugim kantonima da preduzmu konkretne korake u vezi sa potpunim ograničenjem upotrebe duvana unutar vaspitno-obrazovnih ustanova.

Related Posts

Facebook Comments