Novi meksički predsjednik odbio naoružane tjelohranitelje

Novi meksički predsjednik odbio naoružane tjelohranitelje


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je danas da će, umjesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući advokate, doktore i inženjere.

Otkako je uvjerljivo pobijedio na izborima 1. jula, ljevičarski političar prikazuje se kao predsjednik ”običnih ljudi” i odriče se tradicionalnih predsjedničkih povlastica.

No, činjenica da ne želi naoružane tjelesne čuvare izazvala je strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama i kartelima.

Tokom predsjedničke kampanje bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikad, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj historiji. U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće bit naoružani. Njih ne smatra tjelohraniteljima, nego “podrškom”.

– Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod – rekao je Lopez Obrador.

”Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će jamčiti zaštitu predsjedniku”, dodao je Lopez Obrador.

On je i bivšem predsjedniku Enrike Pena Neto (Enriqueu Pena Nieti), koji je pod zaštitom dvije hiljade naoružanih čuvara, među kojima su vojnici, policajci i civili, rekao da će radije uzeti puno manji tim za sigurnost.

Facebook Comments