Grčke vlasti odbile da izruče turskog novinara

Grčke vlasti odbile da izruče turskog novinara


Pratite Kameleon na Facebooku


Grčko Ministarstvo pravde odbilo je da izruči turskog novinara Turguta Kaju koji je u svojoj zemlji osuđen za učešće u “terorističkoj organizaciji”, saopćili su u Atini izvori bliski pravosuđu.

Kaja je prvi put 2015. uhapšen u Grčkoj. Potom je novinar oslobođen, ali je ponovo uhapšen u februaru na osnovu potjernice Interpola.

Vrhovni sud Grčke u maju je odobrio njegovo izručenje Turskoj, koja zahtijeva da Kaja u zemlji izdržava svoju zatvorsku kaznu, prenosi “Avaz“.

Turski novinar od maja je u grčkom zatvoru, očekujući konačnu odluku o izručenju koju donosi Ministarstvo pravde. Kaja je u međuvremenu zatražio i dobio azil u Grčkoj, zbog čega ministarstvo sada odbija njegovo izručenje. Odnosi Grčke i Turske su posebno zategnuti poslije neuspjelog vojnog udara 15. jula 2016. u Turskoj. Grčka je dala azil grupi od osam vojnika koji su pobjegli iz Turske nekoliko sati poslije početka vojnog udara, negirajući bilo kakvu umiješanost.

Odnosi su se pogoršali u martu ove godine kada su dva grčka vojnika prešla granicu tokom patrole gdje ih je uhapsila turska vojska, optužujući ih da su ušli u “zabranjenu zonu”. Grčki vojnici su tada rekli da su se izgubili zbog guste magle i da nijesu imali namjeru da pređu granicu.

Haber.ba

Facebook Comments