FOTO: Vrijedni ansambl Narodnog pozorišta Tuzla priprema novu predstavu

FOTO: Vrijedni ansambl Narodnog pozorišta Tuzla priprema novu predstavu

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Vrijedna ekipa iz Narodnog pozorišta Tuzla priprema novu predstavu čija će premijera biti izvedena 23. juna 2018. godine. Radi se o tekstu Miodraga Žalice “Mirišu li jorgovani u New Yorku”, koja je u Tuzli prvi put izvedena 1989. godine kao diplomska predstava pokojnog Predraga Lucića.

Prema riječima mladog dramaturga predstave Benjamina Hasića, ovo je dobar povod da se obilježi 120 godina rada i postojanja Narodnog pozorišta Tuzla, inače najstarijeg teatra u BiH.

“Pripreme za predstavu protiču odlično. Ovo je jedan zajednički proces u kome smo svi naučili ponešto o sebi i o radu u pozorištu. Ekipa je odlična i saradnja među nama je sjajna”, kazao je za Kameleon Benjamin Hasić, koji je dramaturgiju diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Benjamin Hasić

Režiju predstave potpisuje mladi sarajevski reditelj Alen Šimić koji kaže kako je tekst izuzetno aktuelan s obzirom o kojoj temi progovara.

“Radnja predstave se događa u New Yorku. To su neki migranti koji ne pripadaju nigdje i slučajno se nađu u istom stanu i zbog toga je tekst aktuelan. Tekst je također literaran i oslanja se na pisanja Ionesca, Becketa i cijeli taj opus teatar apsurda. Cilj nam je napraviti predstavu koja će biti zanimljiva i da pokušamo privući što više publike”, rekao nam je reditelj Alen Šimić.

Alen Šimić

Glumački ansambl predstave čine: Adnan Omerović, Marija Novaković, Ivana Perkunić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić, Enver Hasić i Edis Žilić koji kaže kako proces rada traje već dva i pol mjeseca.

“To je prednost jer imamo vremena da uvježbamo predstavu. Što se mog lika tiče, ja igram Stefana koji će za sve one koji žele uputstvo kako protraćiti svoj život, posmatrajući moj lik, lakše učini tu stvar”, dodao je glumac Edis Žilić.

Edis Žilić

Dakle, premijera predstave “Mirišu li jorgovani u New Yorku” na sceni Narodnog pozorišta Tuzla je u subotu, 23. juna, a prva repriza u ponedjeljak 25. juna.

Facebook Comments