U prepunoj sali BKC-a održana promocija romana “Grad u cvatu magnolije”- Mehmed Pergan

U prepunoj sali BKC-a održana promocija romana “Grad u cvatu magnolije”- Mehmed Pergan


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

U prepunoj plavoj sali BKC-a održana je promocija romana romana “Grad u cvatu magnolije” našeg Tuzlaka Mehmed Pargan.

Roman ”Grad u cvatu magnolije” je savremeni roman koji ima izuzetno bogatu i slojevitu priču satkanu insert tehnikom. Poput filmske trake radnja se neprestano prenosi s jednog mjesta na drugo, iz jednog grada u drugi. Spajajući gradove Pargan spaja i prepliće sudbine junaka i junakinja. Iz opkoljenog Sarajeva radnja se prenosi u Srebrenicu i Prijedor, Pariz, pa čak i Siriju i Damask.

Kroz tragediju dviju mladih (silovanih) žena, bez mnogo retorike, faktografski i dokumentarstički, osvjedočeno je zlo koje je razorilo ljudsku nadu i vjeru u čovječnost. U trenucima kada autor opisuje zločine nad ovim ženama pred čitateljem se otkriva rijeka bola koja ga zapljusne i ponese, iz koje bi rado da ispliva, da zatvori i odloži knjigu po strani, ali ne može jer ga Parganova narativna slikovitost paralizira.

Kako ističe Pergan: “Čovjek koji živi u buretu i ne može drugačije da razmišlja i živi, već samo kako je navikao. Glavni cilj mog romana jeste prvenstveno borba protiv mržnje, loših ljudi i lošeg vremena, ali i želja da ljude osvjestim te da shvate da je bitna ljubav a ne mržnja.

Zašto magnolija? Pa to je sasvim jednostavno objašnjenje, to je biljka koja je stara 95 milijuna godina, cvjeta u proljeće baš u vrijeme kada vojnici kreću u rat. Stoga sam kao metaforu izabrao ovu divnu biljku jer sam želio da pošaljem poruku mira i pomirenja.  Naša tradicija je ljubav. Moramo joj se vratiti i poštivati je. To je i bit umjetnosti i življenja uopšteno. “

Za kraj izlaganja Mehmed Pergan nam je poručio kako se nada da će njegova knjiga otvoriti srca mnogima te da će shvatiti da se od prošlosti ne može živjeti.

Foto galeriju možete pogledati ovdje:

Sunčica Kerošević

Facebook Comments