Intervju: Davor Matošević – Šta posiješ to ćeš i požnjeti!

Intervju: Davor Matošević – Šta posiješ to ćeš i požnjeti!

Davor Matošević

Davor Matošević je mladi kantautor iz Tuzle, koji svoju muziku stvara, snima i izvodi u sopstvenom studiju . Nakon prvog EP izdanja “Always be good to your enemies”, odlično popraćenog od strane publike i kritike, svijetlo dana ugledalo je prvo LP diskografsko izdanje Davora Matoševića, album naziva “Žetva”.

KAMELEON: Nakon izdvanja Promo EP CD-a na engleskom jeziku, komponuješ nove pjesme na maternjem jeziku albuma “Žetva”. Reci nam šta te je podstaklo na takvo nešto?

DAVOR MATOŠEVIĆ: “Pa prije svega ja sam  bosanskohercegovački muzičar. Shvatio sam nakon prvog albuma da je sasvim logično da učinim takvo nešto, jer trčanje da se svidite široj masi može rezultirati negativno. Moram priznati da iako sam odrastao uz muziku na stranom jeziku, kada sam uradio prvi album na engleskom i kada sam počeo izvoditi pjesme, nisam baš bio pretjerano povezan sa njima, nisam ih doživljavao emotivno kao što doživljavam  pjesme sa albuma “Žetva”.

KAMELEON: Juna 2013. godine, je od strane stručnog žirija Festivala akustičarske muzike “Poezika”, održanog u Novom Sadu, proglašen pobjednikom tog festivala. Na pitanje koliko takvi festivali mogu da pomognu mladim kantautorima Davor nam je rekao:

DAVOR MATOŠEVIĆ: “Mislim da su takvi festivali odličan vid promocije ali i upoznavanje sa kolegama iz iste branše. Na jednom mjestu imaš mogućnost da iskažeš svoju kreativnost tj. njezin produkt. Tako da smatram da su takve stvari odlične.”

KAMELEON: Svjesni smo činjenice da je danas rijetkost da pjevači izbacuju gotov produkt tj. album. Prije ćemo vidjeti neki novi sing koji se vrti po radijskim stanicama svako malo. Pa smo pitali Davora da li smatra da li ima “vajde” da se ulaže sav taj trud u stvaranju albuma?

DAVOR MATOŠEVIĆ: “Naravno da ima. Smatram da se kvalitetan materijal uvijek isplati ovjekovječiti albumom  pa makar bio i mali tiraž. Prava publika uvijek prepozna kvalitetnu stvar. Potrebno je mnogo truda i odricanja ali se na kraju isplati.”

KAMELEON: Ti si umjetnik koji u svom studiju uvijek kuhaš nešto novo i drugačije. Sada je na red došlo da ekraniziraš svoje pjesme u stilu poznatih svjetskih muzičara. Nakon video spota za pjesmu “Puštam srce da diše” na red je došao i spot za pjesmu “Postoji neko”.  Šta te je podstaklo na takvo nešto?

DAVOR MATOŠEVIĆ: “Cilj mi je da uradim ekranizaciju skoro svih pjesama sa albuma “Žetva”. Mislim da je to super ideja, iako financijski košta smatram da kada se vizuelno spoji sa audio uratkom čitav produkt dobija dušu. Sada i jeste takvo vrijeme da je potreba ekranizacija, tako da sam se prilagodio vremenu. Spot je već u montaži tako da će svjetlo dana dočekati uskoro.”

KAMELEON: Jedno klišej pitanje za kraj, da li se od muzike može živjeti?

DAVOR MATOŠEVIĆ: “Može, jasno i glasno. Ukoliko vjeruješ u to što radiš te naporno i sa potpunom predanošću  radiš, onda je sve moguće. Ovo može biti i poruka mladim umjetnicima koji žele da se dokažu u ovoj branši. Rad na sebi i vjera u sebe su ključni za postizanje cilja.”

Zadnji singl “Puštam srce da diše” sa albuma “Žetva” sniman je na istorijskim lokalitetima Starog mosta u Mostaru i Starog grada u Srebreniku.

Sunčica Kerošević

Facebook Comments