NASLJEDNICA IMPERIJE: Kako je najbogatija žena na svijetu smrt dočekala u siromaštvu!

NASLJEDNICA IMPERIJE: Kako je najbogatija žena na svijetu smrt dočekala u siromaštvu!


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Barbara Haton bila je nasljednica kompanije Woolworth i žena koja je obilježila jednu epohu svojim načinom života. Bila je jedna od najbogatijih žena na svijetu, a njeno nasljedstvo iznosilo je oko milijardu evra u današnjoj vrednosti. Stalno se nalazila na naslovnim stranama novina, a novinari su pratili svaki njen korak. “Jadna mala bogatašica“ živela je neverovatan život, od neverovatnog bogatstva do potpunog siromaštva.

Barbara nije morala da radi nijedan dan svog života – njen djed sa mamine strane bio je Frenk W. Wulvort, vlasnik poznatog lanca prodavnica Woolworth. Počeo je ni iz čega i nakon velikog truda i odlučnosti postao jedan od najpoznatijih ljudi u biznisu. Kupio je sopstveni neboder u Njujorku kako bi podsjetio svijet na sopstveni uspeh. Njegova unuka Barbara već je sa sedam godina naslijedila akcije vrijedne 2 milijarde evra.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gubitak majke

Imala je tek četiri godine kada joj je mama umrla. Novine su prvo prenjele da je umrla od posljedica infekcije uha, ali priznaćete, to je jedan od najbezazlenijih uzroka smrti. Istina je bila mnogo gora. Njena majka je izvršila samoubistvo. Pronašla je pismo svog supruga upućeno drugoj ženi, popila otrov i preminula. Upravo je mala Barbara bila ta koja je pronašla tijelo svoje majke u beživotnom stanju u apartmanu Plaza hotela.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jadna mala bogatašica

Iako mnoge naslednice poput Paris Hilton nose ovaj nadimak, zapravo on je prvobitno smišljen za Barbaru kako bi opisao njeno teško djetinjstvo. Poslije smrti majke, njen otac se ponovo oženio, a njena nova maćeha nije mogla da joj bude dobra zamena za majku. Oboje su bili nezainteresovani za Barbaru, pa je tako vrijeme provodila sa dadiljama da bi od 12 godine živjela u internatu. Nije imala previše prijatelja, a otac i maćeha je nisu dovodili kući čak ni za ljetnji rasput i praznike.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi veliki skandal

Barbara je organizovala zabavu kada je napunila 18 godina. Ne bi to bilo ništa čudno da zabava nije koštala milion dolara i to usred Velike depresije 1929. godine. Izbio je skandal u američkim medijima zbog čega je Barbara morala da se skloni i pobjegne u Evropu zbog medija koji su je pratili u stopu.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rivalstvo sa Doris Djuk

Iako su se družile kao tinejdžerke ostatak života nisu mogle da se podnesu. Pošto Djukova nije trošila svoj novac nepromišljeno kao Barbara, ova ju je nazivala „jeftinom“. Takođe se navodi da je Djuk navodno bila ljubomorna na Barbarinu lepotu. Stalno su se takmičile koja će imati ljepšu odjeću i često su davale izjave novinarima u kojoj su vređale jedna drugu. Udale su se za istog muškarca, Porfirija Rubirosu, a potom je Barbara podmitila jednog džez muzičara sa kojima je Djukova imala vezu kako bi joj namestila razvod.

Porfirio Rubiosa i njen sin Luis / foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedan brak nikada nije bio dovoljan

Udavala se sedam puta. Četiri člana kraljevskih porodica, baron, ozloglašeni plejboj i glumac Keri Grant. Nijedan brak nije uspeo. Prvi suprug ju je maltretirao tri godine, a za drugog se udala samo 24 sata nakon razvoda. Grant je bio njen treći suprug i nakon razvoda zaklela se da se više nikada neće udavati, zato što „niko nije doživotno budala“, kako je rekla medijima. Peti brak trajao je tri meseca, skoro kao i šesti i sedmi. Poslednjih 13 godina života provela je sama.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smrt sina jedinca

Barbara je imala samo jedno dijete iz drugog braka. Zvao se Lans i kada je rodio bio je najbogatija beba na svijetu. Odrastao je u luksuzu i postao je uspešan trkački vozač. Nažalost, 1972. godine krenuo je avionom na put kako bi obišao jedno imanje koje je imao namjeru da kupi. Avion je upao u oluju i srušio se u planinama. Imao je tek 36 godina, a njegovu smrt Barbara nikada nije mogla da preboli.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gubitak bogatstva

Još otkako je bila dijete uživala je u trošenju novca. Provela je život kupujući nekretnine i nakit. Dijelila je mnogo novca prijateljima, ali i humanitarnim organizacijama. Ipak, najveći trošak bili su joj brakovi. Prvi suprug ju je koštao dva miliona dolara, a drugi joj je uzeo milion i po. Peti suprug, iako su bili samo nekoliko meseci u braku dobio je 2,5 miliona dolara prilikom razvoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkohol, droga, anoreksija i hipohondrija

Kao dijete je bila debeljuškasta, ali to je uspela da prevaziđe kada je odrasla. Postala je anoreksična i imala je problema sa nakroticima i alkoholom. Imala je mnogo hiruških zahvata tokom života, prvenstveno zbog problema sa bubrezima, kao i operaciju katarakte koja joj je uzrokovala probleme sa vidom.

foto: getty

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaćala je ljude da je nose

Godine 1971. je pala i povrijedila kuk. Iz nekog razloga je odložila terapiju, zbog čega je teško hodala. Nije joj dugo trebalo da zaposli dvojicu muškaraca da je nose u rukama gde god da je išla. Kada su je pitali za tu čudnu naviku, onda je odgovorila:

“Zašto bih hodala, ako mogu nekog drugog da platim da to učini za mene“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fara Foset kao Barbara Haton

Osam godina nakon njene smrti, jedan producent odlučio je da snimi film o njenom životu. Iako je njen život sadržao previše detalja koji bi mogli da stanu u 90 minuta, tako je nastala i propratna mini serija. Glumila ju je Fara Foset, a film i serija pratili su život bogate naslednice, njen brak sa Kerijem Grantom, ali i njeno starenje, kao i borbu sa zavisnošću od droge i alkohola. Film nosi adekvatan naziv: “Jadna mala bogata devojka: Priča Barbare Haton“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbara Haton preminula je 1979. godine u 66. godini.

Facebook Comments