BiznisRadijske novostiU fokusu

INTERVJU – Aziz Čačković: Sajam turizma i ekologije “LIST 2018” je događaj godine u Lukavcu!
Lukavac će od 3. do 5. maja biti domaćin 16. po redu Sajma turizma i ekologije “LIST 2018”, čiji je osnovni cilj predstavljanje turističkih potencijala općine Lukavac, TK i BiH.

U razgovoru za Kameleon, Aziz Čačković, predsjednik Organizacionog odbora Sajma “LIST 2018”, istakao je kako je predviđen širok spektar aktivnosti na Sajmu.

“Pripreme za Sajam teku odlično, a mi smo zamislili da građani Lukavca i TK žive sva tri dana Sajma. Cilj je da svaki naredni Sajam bude bolji, a jedan od glavnih kriterija za to je i uvećan broj izlagača. Ovo će do sada biti najbolje posjećen Sajam, a procjena je da ćemo imati oko 160 izlagača, što iz inostranstva što iz naše zemlje”, rekao je Čačković u razgovoru za Kameleon.

Turistička zajednica TK će Sajmu “LIST 2018” posebnu podršku dati kroz dva aspkleta. Aziz Čačković je govorio i o tome.

“Predviđeno je da se u dva dana organizuju posjete turističkim potencijalima i kulturno-historijskim vrijednostima TK, svih zainteresovanih novinara i izlagača turističkih agencija iz inostranstva. Drugi aspekt je priprema okvirnog Sporazuma kojeg će potpisati Turistička zajednica TK, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Turistička regionalna organizacija Sandžak. Riječ je o zajedničkom projektu koji bi bio ponuđen zemljama Dalekog i Bliskog Istoka, koji se odnosi na zajedničke turističke potencijale sve tri regije”, dodao je naš sagovornik.

Što se tiče programa Sajma, osim izlagačkog aspekta organizatori su se potrudili ponuditi i bogat stručno-edukativni i kulturno-zabavni program.

“Ministarstvo turizma, trgovine i saobraćaja TK održat će predavanje na temu ‘Seoski turizam – razvojna šansa’. Lokalna akciona grupa Lukavac i UG Bike Tour će zajedno predstaviti projekat ‘Spoj seoskog turizma i promocije turističkih kapaciteta općine Lukavac kroz biciklističke ture’. Na Sajam nam dolaze i eksperti iz oblasti turizma, pa će svoje predavanje na temu ‘Mogućnosti i prednosti kontinentalnog zdravstvenog turizma’ održati prof. dr. Almir Peštek sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a zatim slijedi i panel diskusija ‘Informatizacija u ponudi smještajnog kapaciteta’. Također, nekoliko ekoloških udruženja govorit će o temu zagađenosti Lukavca te dati prijedlog mjera za poprvaku tog stanja. Cilj je animirati državu da Lukavac postane primjer uspješnog rješenja zagađenosti zraka”, pojasnio je Čačković, te dodao:

“Što se tiče kulturno-zabavnog programa u okviru Sajma, održat će se Festival hrane ‘Bosanska sofra’, Smotra folklornih ansambala, Izbor Miss Mature 2018, Modna revija, Kotlićijada za novinare i učesnike te kao šlag na tortu koncert popularne grupe Miligram. Pozivam sve zainteresovane građane da dođu na Sajam, jer ulaz je besplatan. Očekuje vas širok spektar aktivnosti svih karaktera i vjerujem da će svako naći nešto za sebe. Sajam će biti događaj godine u Lukavcu”, zaključio je naš sagovornik Aziz Čačković, predsjednik Organizacionog odbora Sajma “LIST 2018”.

Podsjećamo, svečano otvaranje 16. Međunarodnog sajma turizma i ekologije “LIST 2018” biće održano u četvrtak, 3. maja 2018. godine sa početkom u 11 sati. Sajam će se održavati na tri lokacije: Sportska dvorana Lukavac, Dom kulture Lukavac i Plato između pomenutih institucija.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button