Kadet iz BiH najbolji na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst

Kadet iz BiH najbolji na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst


Pratite Kameleon na Facebooku


Na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, jednoj od najznačajnijih vojno-školskih ustanova Velike Britanije, 13. aprila održana je svečana parada u čast završetka školovanja klase kadeta školske 2017./2018. godine.

Bosna i Hercegovina ima razloga da bude ponosna na kadeta Martina Mlakića koji je uspješno okončao školovanje na ovoj akademiji. Naime, za svoja postignuća u edukaciji, obuci i fizičkoj spremnosti, kadet Martin je proglašen najboljim međunarodnim kadetom u ovoj klasi, za šta je nagrađen ‘mačem s posvetom’, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Također, kadeti iz BiH i ranije su dobijali nagrade po završetku školovanja na ovoj akademiji, ali je ovo prvi put da naš kadet dobije ovakvu vrstu nagrade. Inače, u ovoj klasi je bilo 29 međunarodnih studenata, iz ukupno 19 zemalja svijeta.

Pored navedene nagrade, kadet Mlakić je dobio i nagradu za najboljeg strijelca u svojoj klasi na taj način dodatno uveličao svoj uspjeh.

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvanica iz cijelog svijeta, a delegaciju BiH činili su ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković, te vojni ataše u Velikoj Britaniji brigadir Nedžad Sadiković.

Facebook Comments