Ministar Drljača potvrdio: 23.000 osoba dobit će posao u BiH

Ministar Drljača potvrdio: 23.000 osoba dobit će posao u BiH

@Vedran J

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u saradnji s Uredom Svjetske banke u Sarajevu organizovalo je promociju Projekta podrške zapošljavanju u BiH, u okviru kojeg je planirano zaposlenje 23.000 osoba, piše Anadolija. Riječ je o zajmu za finansiranje investicionog projekta. Ukupna vrijednost zajma je 50 miliona eura.

“Radi se o osobama koje su teško zaposlive, kategorije koje imaju 40 i više godina. Radi se i o katagerijama koje nisu imale sreće da nađu posao u kratkom vremenskom periodu i koje su čekale po par godina”, izjavio je zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Kako je kazao, u ovim projektima vrlo značajna komponenta je i zapošljavanje žena, jer su analize pokazale da je njihovo zapošljavanje u deficitu.

“Želimo kroz ovaj projekt da popravimo i tu situaciju. Cilj projekta je povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva. Radi se o zapošljavanju u privatnom sektoru i ideja je da te osobe koje se zaposle i nakon isteka projekta i dalje ostanu u radnom odnosu kod svog poslodavca”, kazao je Drljača.

Emanuel Salinas, šef ureda Svjetske banke u BiH, izjavio je da projekt rješava jedan od najbitnijih ciljeva BiH, a to je otvaranje novih i stvaranje boljih radnih mjesta.

“Očekujemo od sada pa do kraja projekta da hiljade ljudi bude zaposleno u okviru ovog projekta i da nađe bolja radna mjesta. Interesantno je da putem ovog projekta počinje novi model angažmana Svjetske bake u BiH. U ovom projektu radimo zajedno sa vladom na ostvarivanju vrlo specifičnih rezultata koji su unaprijed dogovoreni i finansijska podrška Svjetske banke će se pružiti onda kada rezultati budu ostvareni. Kompenziraće ono što je potrošeno za ostvarivanje rezultata”, rekao je Silanas.

Facebook Comments