Luda završnica Superlige za odbojkašice: Hoće li Kalesijke pomoći Gračankama?

Luda završnica Superlige za odbojkašice: Hoće li Kalesijke pomoći Gračankama?

@Vedran J

Narednog vikenda igraju se utakmice posljednjeg, 14. kola Superlige Federacije BiH – grupa Sjever za odbojkašice, nakon kojeg ćemo saznati i drugog putnika u doigravanje za Premijer ligu BiH.

ŽOK Smeč Lukavac na kontu ima svih 13 pobjeda, a u gradskom derbiju protiv ekipe ŽOK Lukavac imaju priliku u doigravanje ući sa maksimalnim učinkom.

Međutim, mnogo je zanimljivija borba za drugo mjesto koje vodi u play-off. Naime, za njega se bore ekipe ŽOK Žepče i ŽOK Gračanica Fortex koje imaju identičan omjer 10/3, s tim da Žepčanke imaju bod više.

U posljednjem kolu ekipa ŽOK Žepče gostuje kod rasterećene kalesijske Bosne, dok ekipa Gračanice mora kući slaviti protiv, također rasterećenih Bišćanki.

Dakle, računica je jednostavna. Gračanica Fortex će u doigravanje ako slavi protiv ŽOK Bihać bilo kojim rezultatom, a Žepče istovremeno ne pobijedi u Kalesiji.

Međutim, šta ako se dogodi da Žepčanke slave u Kalesiji sa 3:2 te dobiju dva boda, a Gračanica Fortex kući pobijedi sa 3:0 ili 3:1 i dobije maksimalna tri? To znači da će oba tima imati po 32 boda.

Prema Pravilniku o takmičenju Odbojkaškog saveza Federacije BiH piše: “u slučaju da na prvenstvu pojedine ekipe osvoje isti broj bodova, plasman odlučuje prvo broj pobjeda, zatim bolji količnik u setovima, a ako je ovaj količnik jednak, onda bolji količnik u poenima.”

Dakle, u slučaju gore napisanog raspleta, Gračanica Fortex ide u doigravanje sa drugog mjesta zbog bolje set razlike.

Facebook Comments