U Prijedoru poplavljeno oko 100 stambenih objekata

U Prijedoru poplavljeno oko 100 stambenih objekata

@Vedran M

Vodostaj rijeke Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetara i jutros u 08.00 sati iznosio je 482 cm.

Po informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko 10 stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopćili da je usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je nivo vodostaja utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Plavne vode su uzrokovale presijecanje puta Prijedor-Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj rijeke Miloševice ispod kritičnog nivoa i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom nizvodno je iznad kote redovne odbrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

Po podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une je u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u 06.00 sati, kao i vodostaj Sane, koji je u 07.00 sati bio 530 centimetara.

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće. U naselju Vidorija kod Novog Grada/Bosanskog Novog, a i dalje je u prekidu je saobraćaj na lokalnom putu Blagaj- Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne pijace u Novom Gradu/Bosanskom Novom i put Urije-Šuća u ovim prigradskim naseljima.

Vodostaj Save je također u porastu i u toku dana se očekuje da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška pređe kotu redovne odbrane od poplava.

Iz Hidrometeorološkoj zavoda RS-a precizirali su da je vodostaj u 8.00 sati na Savi iznosio 698 cm.

U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su vanredne mjere odbrane od poplava.

Izvor: buka

Facebook Comments