Čopor vukova prijeti selima u okolini Sanskog Mosta

Čopor vukova prijeti selima u okolini Sanskog Mosta


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

U okolici nekoliko podgrmečkih sela u blizini Lušci Palanke, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana je primijećen čopor vukova, koji su se u nekoliko navrata približili imanjima, što je uznemirilo mještane tih sela.

Oni su zabrinuti jer strahuju da bi vukovi mogli napasti stoku, s obzirom na to da su primijećeni vučji tragovi u blizini nekoliko štala u tom selu, a nestalo je i nekoliko pasa čuvara, pišu nezavisne.com.

Prema riječima sekretara mjesne zajednice Lušci Palanka Borislava Tešića, u proteklim godinama se događalo da vukovi napadnu ovce i drugu stoku, a jednom prilikom su provalili u štalu te usmrtili nekoliko goveda.

U Lovačkom društvu “Sana” su potvrdili kako su primili dojavu mještana te su uputili ekipu lovaca na lice mjesta, koja je pronašla tragove u snijegu.

– Vukovi su se u međuvremenu vratili u šumu, a nemamo dojavu o tome da su napali domaće životinje. Pratit ćemo situaciju u narednom periodu – ističu u ovom društvu.

Dodaju kako ovakva situacija nije neobična u zimskom periodu, jer su vukovi u potrazi za hranom te se vlasnicima stoke savjetuje oprez.

Naime, snježni pokrivač na obroncima Grmeča na pojedinim mjestima dostiže preko jednog metra, pa vukovi u takvim uvjetima teško dolaze do hrane. Zbog toga se u potrazi za njom spuštaju u niže predjele, a iz razloga što je veliki broj domaćinstava na ovom prostoru razrušen i napušten tokom proteklog rata vukovi bez straha dolaze na rubove ovdašnjih naselja.

 

Facebook Comments