ŠEJN HUSEJNEFENDIĆ: Osjećate li već blagodati akciza?

ŠEJN HUSEJNEFENDIĆ: Osjećate li već blagodati akciza?


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Punih 14 dana na snazi je novi Zakon o akcizama koji je oktroirala SDA oligarhija zajedno sa svojim koalicionim jatacima. Benzin, dizel, plin za vozila i domaćinstva poskupili su za 10-35% i već za ovaj period donijeli milione konvertiblinih maraka u kasu Bakira, Novalića, Zvizdića i svih naših velikih vođa-despota koji će to nonšalantno potrošiti kako bi vratili dio kredita kojim su sve nas beskrajno – zadužili.

Piše: Šejn Husejnefendić

Činjenica je da je jučer doznačena i nova tranša MMF-a „teška“ više od 145 miliona KM od koje TAKOĐER građani BiH neće imati ništa – baš kao i od novih akciza. Prvi čovjek finansija BiH Vjekoslav Bevanda kazao je kako će se novac od akciza preusmjeriti dijelom za servisiranje starih kredita dijelom kao i za „obezbjeđenje postojećih kredita“. Skoro godinu ranije Vlada BiH je odobrila kredit od 48 miliona koji su Autoceste Federacije potpisale s Razvojnom bankom – odakle kada novca nije (još) bilo? Oni promućurniji zaključiti će: pare su potrošene i prije nego su stigle a sad će građani ove zemlje to fino – kao i dosad – plaćati iz svojih džepova.

Prodali su frontmeni SDA mašine zla epsku priču o tome kako će nam SVIMA biti bolje od novog Zakona o akcizama; nove i brže ceste, novi kilometri autoputa, učinkovitiji javni sektor, stabilnija ekonomija i veći rast iste (jerbo, imat ćemo nove ceste i privući investitore hm) itd itd – nešto slično već viđeno pri donošenju zakona o PDV-u u BiH ne tako davne 2006. godine kada su tadašnje vođe-despoti (moramo reći iz iste osovine zla) obećavali privredni rast u granicama ekonomskih bajki dok je „rezultat“ tog ekonomskog „napretka“ isporučen u vidu egzodusa ljudi svih starosnih kategorija (ne samo mladih!) širom svijeta, negativnim prirodnim naraštajem, krahom ekonomskih giganata i urušavanjem postojeće privrede u skoro svim granama.

S druge strane naše vođe osjetile su taj napredak unapređujući vozni park, povećavajući sebi  plate, dnevnice i ostale beneficije, te za kreiranje „radnih“ mjesta svojim polupismenim rođacima, ljubavnicama, stranačkim poslušnicima i sitnim politikantima kojima su naravno dodijelili (pored ureda, službenog mobitela, ogromne plate i mnogih prinadležnosti o kojima običan mali čovjek u ovoj zemlji samo može sanjati) i službeni automobil i vozača kako bi što bezbjednije stigli na janjetinu iz Mostara u Sarajevo ili ekspresno  iz Sarajeva u Tuzlu usput ugrožavajući i prijeteći onima koji za njih redovno glasaju i koji ih finansiraju nauštrb svog boljitka.

Ako želite znati u koje svrhe se zapravo troši novac od akciza obratite pažnju na „skromne“ tipove vozila koji voze opskurne tipove s marginalnim funkcijama „od vrata do vrata“ usput im pružajući „zaštitu“ koju – pogodili ste – mi plaćamo:

Related Posts

Facebook Comments