EKSKLUZIVNI INTERVJU – Emir Hot: Danas za 200 eura napraviš studio, nije ni čudo što se toliko smeća nagomilalo!

EKSKLUZIVNI INTERVJU – Emir Hot: Danas za 200 eura napraviš studio, nije ni čudo što se toliko smeća nagomilalo!

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Sjajni tuzlanski muzičar i jedan od najboljih gitarista na ovim prostorima Emir Hot, nedavno je izdao novi album “Beyond Rock”, kojeg je u Mostaru snimio sa skupinom svjetski poznatih muzičara.

U ekskluzivnom razgovoru za Kameleon, Emir Hot priča o novom albumu, životu u Dubrovniku, rock muzici i trendovima, a najavio je i svoj koncert u rodnoj Tuzli, na Festivalu Kaleidoskop, 20. jula 2018. godine.

KAMELEON: Malo nas upoznaj sa novim albumom “Beyond Rock”…

EMIR HOT: Ovo je moj osmi album sa raznim bendovima, ali drugi solistički. Album je sastavljen od osam pjesama, a radili su ga vrhunski svjetski muzičari Steve Vai i Dino Fiorenza, album je otpjevao talentovani momak iz Ljubljane Sergej Škofljanec, dok je bubanj svirao Ivuša Gojan iz grupe Silente. Bilo je tu i raznih gostiju, Ivan Bonačić, klapa Linđo, a imao sam veliku čast da ugostim svjetskog producenta Tom Newmana. Tekstove potpisuje moja menadžerica Selma Čustović, a sve ostalo je rad moje malenkosti.

KAMELEON: Jesi li imao problema u finansiranju albuma?

EMIR HOT: Da. Odlučio sam ovoga puta da se borim sam, jer nisam naišao na interesovanje nekoga ko bi zalijepio svoj logo na moj novi autorski rad, bez da učestvuje u investiciji, ali se nadam da ćemo kroz koncertne aktivnosti vratiti jedan dio uloženih investicija.

KAMELEON: Nisi više u Londonu. Gdje živiš sad?

EMIR HOT: London je bio previše za mene, mnogo mi je lakše u Dubrovniku. Mali grad, a izgleda svjetski. Porodica uživa na moru, a djeca već idu u školu. Uostalom, bliže sam svojima ovdje. Mislim da mi je to dobar izbor.

Sanja Javor (muzička urednica Radio Kameleona) i Emir Hot

KAMELEON: Kako komentarišeš činjenicu da ljudi vani više cijene tvoj rad, nego ovdje u tvom rodnom gradu i BiH?

EMIR HOT: To je po principu “nek komšiji ckrne krava”. Mi nismo šoubiznis i nisam nikad htio karijeru da usmjeravam prema tome. Malo su danas poremećene percepcije. Prije se znalo, nije svaka budala mogla ući u studio, tamo su ulazili samo oni koji su znali svirati. Danas za 200 eura napraviš studio, kupiš zvučnu karticu, pa nije ni čudo pa se toliko smeća nagomilalo svih ovih godina.

KAMELEON: Kako danas gledaš na hiperprodukciju muzičkih talent show programa. Da li je dobro ili loše?

EMIR HOT: Dobro je da neko ko je talenat napravi nešto, da se za njega čuje, ali kad vidim ko ga ocjenjuje to je druga stvar. Ja se na to nikada ne bi prijavio, jer mi ne pada napamet da me ocjenjuje neko ko zna manje od mene. Ja dovoljno znam koliko ne znam i svjestan sam toga. Moj rudnik je moj autorski rad i bina na kojoj sviram. Ja se pošteno za svoje borim i niko mi ništa u životu nije dao. Jedino moje oružje je ono što se čuje kroz zvučnike.

KAMELEON: Poruka za mlade muzičare rokere?

EMIR HOT: Predložio bi da uzmete nešto što je u trendu, da imate sigurne poslove, da zaradite novac, a rock muzikom da se bavite iz hobija pa ako upali dobro i jeste. Neka rock muzika danas ne bude primarna profesija, iako mi je žao što to moram reći. Imam također želju da dođete na koncert u Tuzli i da se dobro zabavimo.

Facebook Comments