Prijetnja za epidemiju u BiH: Od OVE bolesti u regiji je zabilježeno nekoliko SMRTNIH SLUČAJEVA!

Prijetnja za epidemiju u BiH: Od OVE bolesti u regiji je zabilježeno nekoliko SMRTNIH SLUČAJEVA!

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Većina zemalja u regiji posljednjih mjeseci suočava se s epidemijom morbila, poznatijih kao ospice. Zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva – u Srbiji dva, od kojih je jedno dijete, koje je preminulo zbog komplikacija, a nije bilo vakcinisano.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo poručuju da je situacija, kada je riječ o morbilima, pod kontrolom. Ipak, ljekari upozoravaju – pad imuniteta i nevakcinisanje doprinose širenju morbila i u našoj zemlji.

Broj pacijenata koji boluju od vodenih ospica, poznatijih kao varičele ili pljuskavice, u porastu je u našoj zemlji. Međutim, ne može se govoriti o epidemiji, jer je povećanje broja oboljelih u zimskom periodu uobičajen. Veću opasnost, upozoravaju ljekari, predstavlja pojava morbila, ili krzamaka, koji, ako dođe do komplikacija, mogu uzrokovati i smrt.

“Zarazne bolesti su nešto što oštećuje zdravlje, iz krzamaka ili morbila vrlo teška situacija su upale pluća, bronhitisi, upale srednjeg uha, upale koje zahvataju centralni nervni sistem. Sve to može da rezultira teških oštećenjem i invaliditetima”, upozorava dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatrica u Domu zdravlja Stari Grad.

Poražavajuće je što su ovi virusi trebali biti iskorijenjeni vakcinacijom. Zato pad kolektivnog imunuteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila predstavlja prijetnju od nove epidemije.

Iz Službe za epidemioligiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH napominju da su se tokom prošle godine javljali samo pojedinačni slučajevi, te su od novembra prijavljena 24 slučaja. Od toga je u KS-u, kako je potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo KS-a, šest slučajeva.

Tvrde, u 2018. godini na području KS-a nije zaprimljenja niti jedna prijava ove bolesti. Dodaju i da je u Kantonu Sarajevo pala vakcinacija djece, ispod 95 posto, koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet.

Izvor: federalna.ba

Facebook Comments