Zbog čega su zenički rudari “zamrznuli” štrajk glađu

Zbog čega su zenički rudari “zamrznuli” štrajk glađu

@Vedran J

Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Bivši rudari zeničkog rudnika mrkog uglja, njih 44, “zamrznuli” su sinoć štrajk glađu do 22. januara, nakon što je dogovoreno da će ih u ponedjeljak na razgovor primiti direktor ovog preduzeća. Naknadno će odlučiti da li će štrajk biti nastavljen, piše BHRT.

Uprava rudnika obećala je da će riješiti problem još 118 radnika koji čekaju finansijsko zbrinjavanje. Radi se takođe o bivšim rudarima koji imaju privremena rješenja o penzionisanju, jer im nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje i osiguranje za nezaposlenost, pa su im iznosi penzija umanjeni za 14 procenata.

Podsjećamo, rudari su u znak solidarnosti sa svojim kolegama prethodno odbili prekinuti štrajk glađu, iako je Vlada Federacije BiH osigurala sredstva kojima će im biti uvezan radni staž i omogućen odlazak u penziju. Za sada je barem jasno da je otpao “najcnji scenario”, jer su očajni štrajkači prijetili i samospaljivanjem.

Inače, jučer ujutro su tri rudara odustala od štrajka glađu zbog bolesti, a jednom rudaru je pozlilo i do dolaska ekipe hitne pomoći kolege su ga, mjerama medicinske reanimacije, održali u životu.

Izvor: BHRT

Facebook Comments