POSKUPLJENJE ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Zamislite šta bi se sve moglo uraditi sa novcima od akciza

POSKUPLJENJE ŽIVOTNIH NAMIRNICA: Zamislite šta bi se sve moglo uraditi sa novcima od akciza

@Vedran M

Građani BiH će od 1. februara 2018. godine plaćati skuplje gorivo s obzirom na to da taj dan stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

U Službenom listu BiH objavljeni su usvojeni zakoni iz seta zakona o akcizama, a primjenjivaće se od prvog radnog dana mjeseca koji slijedi nakon njegovog stupanja na snagu.

“Obzirom na primanja građana, koja su u najboljem slučaju ista, sa rastom cijena goriva, duhana i ostalih životnih namirnica, realno je očekivati da će se ta primanja smanjiti.”- prokomentirao je Faruk Hadžić, ekonomski analitičar usvajanje Zakona o akcizama.

Ipak, navodi on, razlozi su potpuno drugačiji.

“Opravdanost uvođenja novih i viših akciza ne zamo na gorivo, već i na druge proizvode poput duhana je vrlo upitna, najprije zbog namjene utroška tih prikupljenih sredstava. Npr. godišnje se po osnovu akcize na duhan ubere oko 850 miliona KM! Sav prikupljeni novac ide direktno u budžet i ne troši se namjenski.

Zamislite šta bi se moglo uraditi sa 850 miliona KM, kada bi se ta sredstva namjenski usmjeravala u unapređenje dijagnostike i liječenja u zdravstvu, ili recimo za rješavanje brojnih ekoloških problema koji do izražaja dolaze u zimskom periodu. Brojni su primjeri kako se sredstva ne troše namjenski i kako nemamo niti viziju, niti plan kako voditi ekonomsku politku.

Hadžić navodi da nam je zbog toga potreban novi pristup i Nova ekonomska politika, koja podrazumijeva stvaranje novog pozitivnog poslovnog okruženja kroz paket mjera, koje se moraju u cjelosti, zajedno i u kratkom roku provesti:

-Reforma radnog zakonodavstva kroz smanjivanje doprinosa i usklađivanje poreza na dohodak
-Oslobađanje privrede od raznih parafiskalnih nameta
-Olakšavanje procedura registracije poslovnih subjekata

Mada su spoljnje temperature prilično visoke za ovo doba godine, od februara ćemo ući sa zebnjom, jer poskupljenje goriva vuče za sobom divljanje cijena drugih potrepština, prvenstveno hrane.

Facebook Comments