Jedno od najsurovijih mafijaških ubistava u BiH još nije riješeno

Jedno od najsurovijih mafijaških ubistava u BiH još nije riješeno

@Vedran M

Policija Republike Srpske više od godinu nije uspjela da uđe u trag ubicama Čede Đokića (60), koji je 1. avgusta 2016. godine likvidiran hicem iz snajpera dok je pio kafu na balkonu svog stana u Zvorniku.

Zločin je pripisan profesionalcu i u policiji sumnjaju da je Đokić žrtva kriminalnih obračuna koji se posljednjih godina dešavaju na relaciji Srbija – Crna Gora, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu. Istragu o cijelom slučaju vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali konkretnih dokaza o direktnom počiniocu i dalje nema, piše Dnevni avaz.

– Istraga je u toku i provjeravaju se sve informacije do kojih dođemo na terenu. Razmjenjuju se i podaci sa policijama susjednih država. Određene sumnje i saznanja postoje, ali nedovoljno da bi se došlo do počinioca – rekao je Darko Ilić, načelnik Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS.

U vezi s Đokićevim ubistvom ispitano je na desetine osoba, što svjedoka, što sigurnosno interesantnih osoba iz kriminalnog miljea. Najzvučnije ime među njima bio je Filip Korać iz Beograda, koji je u policijskim izvještajima označen kao najbliži prijatelj i saradnik Luke Bojovića. Slučajno ili ne, Korać se u vrijeme Đokićevog ubistva zatekao u Zvorniku, a policija ga je uhapsila pri navodnom pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Čedo Đokić

Korać je tokom ispitivanja negirao umiješanost u bilo koje krivično djelo i ubrzo je pušten na slobodu. Nije čak ni dobio status osumnjičenog, jer protiv njega nije bilo nijednog dokaza.

U policiji se saznaje da je ubistvo Čede Đokića, prema načinu izvršenja, najsličnije ubistvu Armina Muše Osmanagića, vođe jednog od najjačih kriminalnih klanova iz Bara u Crnoj Gori. Kao i Đokić, Osmanagić je ubijen hicem iz snajpera dok je s tjelohraniteljima sjedio ispred svog kafića “Savoja” u Baru.

Nakon zločina, policija je pronašla zapaljeni karavan Renault, u kojem je snajperista, najvjerovatnije, ležao i pucao kroz otvorena vrata prtljažnika. Tako je bilo i u Zvorniku. Na Đokića je pucano iz karavana Škode Felicije, koja je nakon zločina zapaljena u naselju Dobriš kod Šekovića.

Blizak s kriminalcima iz Srbije

U policijskim evidencijama Čedo Đokić važio je za sigurnosno interesantnu osobu. Sumnjalo se da je umiješan u trgovinu narkoticima, što nikad nije dokazano. Bio je blizak sa jednom kriminalnom grupom iz Novog Sada, koja se, osim s drogom, dovodila u vezu i s nekoliko likvidacija i pokušaja ubistava pa i posredovanja u određenim zločinima u Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: fokus

Facebook Comments