JAPANSKI ASTRONAUT za tri sedmice boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici NARASTAO 9 CENTIMETARA

JAPANSKI ASTRONAUT za tri sedmice boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici NARASTAO 9 CENTIMETARA


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Japanski astronaut Norishige Kanai koji živi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) tvrdi da je u tri sedmice otkad je došao tamo narastao devet centimetara, piše BBC.

Kanai je u objavi na društvenim mrežama izjavio da se brine da neće stati u rusku svemirsku letjelicu Sojuz kojom bi se u junu ove godine trebao vratiti na Zemlju.

Astronauti tokom boravka u svemiru narastu u prosjeku između dva i pet centimetara. To se događa jer u ISS-u nema gravitacije koja dopušta kralješcima u njihovim kralježnicama da se rašire.

– Dobro jutro, svima. Imam vam danas nešto bitno za reći. Mjerili su nas nakon što smo došli u svemir i wow, wow, wow! Narastao sam devet centimetara!, napisao je Kanai na Twitteru.

– Narastao sam poput neke biljke. Od srednje škole nisam ovako što doživio. Malo se brinem da neću stati u sjedište u Sojuzu kada dođe vrijeme da se vratim, dodao je.

Letjelica koja astronaute iz ISS-a vraća na Zemlju ima visinsko ograničenje pa može doći do problema ako član posade ISS-a tijekom boravka u svemiru previše naraste.

Astronauti mogu narasti tokom boravka u svemiru, no kada se vrate na Zemlju ponovno se vrate na svoju, tako reći, prirodnu visinu.

– Devet centimetara je puno, ali moguće. Svako ljudsko tijelo je drukčije, rekla je za BBC Libby Jackson iz Britanske svemirske agencije.

– Kada dođete u svemir, narastete u prosjeku od dva do pet centimetara jer vam se kralježnica raširi, dodala je.

Ovo je prva svemirska misija za Norishigea Kanaija. Prije ovoga je radio kao liječnik-ronilac za japanske morske obrambene snage.

Izvor : Jutarnji

Related Posts

Facebook Comments