Ako mislite da je mahmurluk najgore što vam se može desiti nakon pijanke – VARATE SE

Ako mislite da je mahmurluk najgore što vam se može desiti nakon pijanke – VARATE SE


Jeste li probali novu aplikaciju "Radio Kameleon" ? Download na Google Play!

Alkohol oštećuje DNK i povećava rizik obolijevanja od karcinoma dojke kao i brojnih drugih bolesti, a naučnici su sada otkrili i koji je razlog da alkohol uništava naše stanice.

U novom istraživanju, naučnici su davali miševima razblaženi alkohol poznat kao etanol, a potom su analizom hromosoma i DNK utvrdili genetska oštećenja.

Naime, kada se alkohol razgradi u tijelu, stvori se otrovna hemikalija poznata kao acetaldehid. Malih količina acetaldehida tijelo se može samo riješiti, no previše alkohola oštećuje matične stanice u našem tijelu i dovodi do poremećaja hromosoma i trajne izmjene strukture DNK unutar tih stanica.

 Za acetaldehid se već dugo zna da uzrokuje rak, međutim mehanizam na koji djeluje dosad nije bio poznat.

Oštećenje DNK može dovesti do umiranja stanica, ali i do obnove. Međutim, ako DNK nije ‘popravljen’ kako treba, onda nastaje karcinom. Oštećenje matičnih stanica vodi do pojave raka, tvrde istraživači.

Procjenjuje se kako se gotovo šest posto svih karcinoma na svijetu može pripisati upravo alkoholu. Čak i male količine alkohola mogu povećati rizik od raka dojke kod žena, ističe britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Oni koji više piju suočavaju se s većim rizikom od karcinoma usta, grla, grkljana, jednjaka, jetre i debelog crijeva.

– Ovo istraživanje pokazuje koliku štetu alkohol može napraviti našem tijelu – a mahmurluk je samo blaga posljedica – ističe tim naučnika s Cambridgea koji je proveo istraživanje.

Facebook Comments